Nem volt németországi műsorszórási jogosultsága az orosz RT-nek

Nem volt németországi műsorszórási jogosultsága az orosz RT-nek

A Deutsche Welle székháza Bonnban (Fotó:Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a német médiahatóság úgy döntött: nem sugározhatja német nyelvű adását az RT - korábban Russia Today - orosz állami csatorna Németországban, Oroszország válaszul megvonta a Deutsche Welle műsorszórási jogát Oroszországban. A német kormány és a németországi kommentárok szerint azonban nem hasonlítható össze a két helyzet.

Nem terjesztheti német adását az RT orosz állami televízió  Németországban – közölte szerdán a német médiahatóság. Az indoklás szerint az RT német nyelvű adása a németországi szabályok alapján engedélyköteles médiatartalom, de készítője nem kért, az illetékes médiahatóság pedig nem adott rá engedélyt.

Az RT orosz állami televízió vezetése most azzal érvel, hogy engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugárzásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egyik tagjától, Szerbiától. A német médiahatóság viszont azon az állásponton van, hogy németországi műsorszolgáltatási engedélyt csakis németországi hatóság adhat ki. A határozat értelmében be kell szüntetni az RT német nyelvű adásának internetes, műholdas és appon keresztüli terjesztését is.

Válaszul Oroszország pénteken megvonta a Deutsche Welle műsorszórási engedélyét Oroszországban, és a Deutsche Welle újságíróitól is megvonta az oroszországi akkreditációt.

Németország kulturális minisztere, Claudia Roth szerint nem hasonlítható össze a két helyzet, egyrészt, mert az RT nem rendelkezett németországi licensszel és ezt nem is igényelte, másrészt, mert az RT esetében egy állami csatornáról van szó, míg a német közmédia egy államtól független szervezet, amelynek a programjába az állam nem avatkozik be, ami az RT-ről nem mondható el.
A német közrádió, Deutschlandfunk kommentárjában emlékeztettek arra is: a Deutsche Welle csupán hetente 18 órás műsoridőben kínál programot orosz nyelven, és a moszkvai munkatársaik létszáma töredéke az RT berlini alkalmazotti létszámának. (Az RT a hét hét napján, napi huszonnégy órában sugárzott német nyelvű műsort) Másrészt Németország nem lép fel újságírók ellen, nem vonta meg egyes újságírók akkreditációját, mint Oroszország.

Az orosz külügyminisztérium mellett, hogy megvonta a Deutsche Welle műsorszórási engedélyét, visszavonta az újságírók és a moszkvai iroda akkrecitációját is. A tilalom a Deutsche Welle orosz nyelvű műsorának műholdas és egyéb úton történő terjesztésére is érvényes.
Ezen kívül eljárás indult a Deutsche Welle „külföldi ügynökké” nyilvánítására. Oroszország szankciókat is kilátásba helyezett Németország minden olyan állami vagy közfaleladatot betöltő képviselője iránt, akinek része volt a Russia Today műsorszolgáltatásának korlátozásában.
A Deutsche Welle bejelentette: jogi úton lép fel a letiltás ellen. A közszolgálati csatorna intendánsa, Peter Limbourg szerint focilabdát csinálnak a médiából, ami kizárólag autokráciákban tapasztalható jelenség. Oroszországról elmondása szerint változatlanul tudósítanak, ezt a moszkvai szerkesztőség bezárása sem befolyásolná, sőt, az intendáns elmondása szerint a tervek szerint tovább erősítik ezt a vonalat.
Németországban a médiahatóság szerdán tiltotta meg a Russia Today német nyelvű adásának terjesztését azzal az indoklással, hogy nem rendelkezik licensszel. A Kreml szerint ez támadás a vélemény- és sajtószabadságra.

A német közrádió, a Deutschlandfunk kommentárja szerint Oroszország válaszintézkedése túlzott reakció, ami csak azt üzeni, hogy Oroszország igyekszik még fagyosabbá tenni a német-orosz viszonyt.