Német felmérés: A maszkviselés miatt nem vásárolnak eleget az emberek?

Német felmérés: A maszkviselés miatt nem vásárolnak eleget az emberek?

Koronavírus – Németország, védőmaszkokat osztanak a lakosoknak Drezdában (Fotó: MTI/AP/Jens Meyer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több német tartományban tervezik, hogy lazítanak azon a szabályon, mely szerint a vásárlóknak a boltokban maszkot kell viselni a koronavírus-járvány miatt – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap, amelyet a Portfólió idéz. – A gyenge forgalomra panaszkodó kereskedők türelmetlensége nagyon is érthető – mondta a lapnak Harry Glawe, a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi kormány gazdasági minisztere. A kormány ágazati vállalkozói érdekképviseletek, szakszervezetek és virológusok közreműködésével vizsgálja a lehetőségeket, és várhatóan augusztus 4-i ülésén dönt majd.

Ha változatlanul alacsony marad a fertőzések száma, nem kell ragaszkodni a maszkviselési kötelezettséghez – mondta a miniszter, rámutatva, hogy az 1,6 milliós tartományban naponta legfeljebb egy-két koronavírus-fertőzést regisztrálnak.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia mellett Németország északi és keleti térségének több más tartományában is mérlegelik az üzletek, áruházak vásárlóit maszkviselésre kötelező szabály visszavonását. Foglalkoznak a gondolattal például Hamburgban, Schleswig-Holsteinben, Szászországban és Alsó-Szászországban. Az egymás közötti legalább másfél méteres távolság betartásának szabályát érdemes megtartani, de a maszkviselési kötelezettséget át lehet alakítani javaslattá, ha a járványhelyzet megengedi – mondta Bernd Althusmann alsó-szászországi gazdasági miniszter.

Az egyelőre nem bizonyított, hogy a maszkviselési kötelezettség visszaveti a kiskereskedelmi forgalmat, de két felmérés – a kölni kereskedelmi kutatóintézet (ifh) és a lipcsei kereskedelmi főiskola (hhl) kutatása – azt jelzi, hogy jelentősen javítaná a vásárlási kedvet, ha nem kellene maszkot viselni az üzletekben.

Németországban május közepe óta tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint a közigazgatás 401 alapegysége – járások, városok – közül 119-ben egyetlen fertőzést sem regisztráltak az utóbbi hét napon, további 240 járásban pedig öt alatt volt a 100 ezer lakosra jutó új fertőzöttek száma.

Valamennyi járást és várost együttvéve szombatról vasárnapra 239 új esetről érkezett jelentés az RKI-hez. Így a járvány kezdete óta 196 335 ember szervezetében mutatták ki az új típusu koronavírust (SARS-CoV-2) Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 9012 regisztrált fertőzött halt meg.