Német miniszter az orosz embargóról: nem szabad katasztrófához vezető meggondolatlan intézkedéseket hozni

Német miniszter az orosz embargóról: nem szabad katasztrófához vezető meggondolatlan intézkedéseket hozni

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) megbeszélést tart Igor Szecsinnel, a Rosznyefty állami tulajdonban lévő orosz kőolajipari csoport vezérigazgatójával a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. május 12-én. (MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország elviselné, ha Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt az Európai Unió embargót vezetne be az orosz kőolajra, de vannak tagországok, amelyek még nem állnak készen erre, és ezt tiszteletben kell tartani - mondta a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter hétfőn Berlinben.

Robert Habeck egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Németországot is megviselné, ha azonnal leállítanák az orosz kőoaljimportot. Az ország keleti részén, Berlinben és térségében - amelyet az orosz kőolajat használó utolsó németországi finomító, a schwedti szolgál ki - ellátási nehézségek adódnának, és jelentős drágulás következne be. Ugyanakkor nem keletkezne országos "olajválság", és Németország megbirkózna az embargóval.

Azonban "más országok még nem tartanak itt, és ezt tiszteletben kell tartani" - jelentette ki a Zöldek politikusa, hozzátéve, hogy a földgáz esetében Németország is ebben a helyzetben van, hogy még nem tudna elviselni egy orosz gázembargót. Hozzátette, hogy "okosan" kell meghatározni a lépések sorrendjét, nem szabad "gazdasági katasztrófához" vezető "meggondolatlan" intézkedéseket hozni, és figyelembe kell venni azt is, hogy egy esetleges EU-s embargó milyen következményekkel járhat a világ más térségeiben.

Ugyanakkor az embargó mellett vannak módszerek is, amelyekkel "lehet ártani Oroszországnak" - jegyezte meg Robert Habeck, kiemelve, hogy ezekről a megoldásokat nem a nyilvánosság előtt , hanem a tagállami szakminiszterek brüsszeli tanácskozásán kell megbeszélni. Robert Habeck a német gazdaság legfontosabb szereplőiként számon tartott kis-, illetve közepes méretű vállalkozások érdekképviseleteivel folytatott tárgyalása után nyilatkozott. Kiemelte: tudomásul kell venni, hogy véget ért az olcsó fosszilis energiaforrások kora.

A németországi fogyasztóknak az energia további drágulására kell felkészülniük, és tudomásul kell venni azt is, hogy az állam nem képes kompenzálni minden áremelkedést. Ez a "keserű és kemény igazság", ugyanakkor az árakban megmutatkozó piaci ösztönzés hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez - húzta alá a miniszter, hozzátéve: a kormány azzal tud segíteni, hogy a vállalatoknak hitelprogramot indít az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül, és szigorú feltételekkel vissza nem térítendő támogatást is nyújt az energiaköltségekre.

Elmondta: a kis- és középvállalati szektorra nagy nyomás nehezedik, mert "egymásra torlódtak a válságok", vagyis a koronavírus-járvány miatt törékennyé vált ellátási láncolatokból fakadó gondok, a magas nyersanyagköltségek és a szakképzett munkaerő hiánya. Ez egy "nagyon rossz kombináció", és következtében sok vállalat "staccato ütemben" működik, azaz termel, amikor van nyersanyag, alkatrész, és leáll, amikor kimerülnek a készletek.

(MTI)

Címkék: ukrajnai háború