Németország újra megpróbálkozik az atomtemető helyszínének kijelölésével

Németország újra megpróbálkozik az atomtemető helyszínének kijelölésével

Nukleáris hulladék (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új nukleáris hulladéktároló keresésébe kezdenek a német hatóságok, miután elvetették a hetvenes években az Elba környéki Alsó-Szászországban kijelölt, de erősen vitatott helyszínt, Gorlebent. 

Még 2011-ben, a fukusimai atomerőmű-katasztrófa után döntött úgy a német kormány, hogy 2022-ig bezárják az ország összes működő atomerőművét. A felmérések szerint a német lakosság 80 százaléka támogatja az ötletet, de továbbra is kérdés, hogy hol tárolják a nukleáris hulladékot. 

A hatóságok olyan helyet keresnek, amely alkalmas arra, hogy több millió évig biztonságosan lehessen tárolni mintegy 1900 konténer atomhulladékot. Az ország nukleáris tárolóiért felelős német állami hatóság, a BGE több éves kutatómunka után írt jelentésében az országban mintegy 90 olyan területet azonosít, amely geológiailag alkalmas lehet nukleáris hulladék tárolására. Ha minden jól megy, 2031-re meglesz a helyszín neve, majd megkezdődhet az építkezés, és 2050-től odakerülhetnek a fűtőelemek.

Az AP News híradása szerint már biztos, hogy a Gorleben közeli sóbánya nem szerepel a lehetséges helyszínek között. Steffen Kanitz, a BGE tisztviselője kimondta, hogy az erózió kockázata miatt Gorleben „általános geológiai helyzete nem kedvező” az atomhulladék elhelyezése szempontjából. 

Ezzel végre pont kerülhet a néhány száz lelkes falu évtizedek óta tartó kálváriájára. Annak idején Gorleben mellett szólt, hogy gyéren lakott vidéken helyezkedett el, és közel volt az NDK határához. Az ottani lakosok azonban ellenálltak, egyre erősebben tiltakoztak. Ráadásul kutatók is arra figyelmeztettek, hogy a helyszín nem a legjobb, mert közel folyik az Elba vize, ami kockázatot jelent, és a földrengés veszélye is nagyobb lehet, mint máshol. Több évtizeden keresztül folyt a tiltakozás, miközben az állam végezte a próbafúrásokat, és egy átmeneti tárolót is építettek, ahová a fűtőelemeken kívül érkeztek hordók a franciaországi Le Hague reprocesszáló üzemből is – írta meg korábban a Magyar Narancs. A nukleáris szemét át­utaz­tatása az országhatáron visszatérő eleme lett a kritikáknak, a zöld aktivisták rendre a vonatsínekhez láncolták magukat. A rendőrség nem egyszer keményen lépett fel, így a lakosság szemében az atomenergia ügye a brutális rendőri fellépéssel tapadt össze. 

Most sem lesz egyszerű új helyszínt találni: egy tavalyi felmérés szerint a német lakosság többsége (79 százalék) szerint az országnak a saját határain belül kell megoldani a kiégett fűtőelemek tárolását, de ennél is többen mondják (81 százalék), hogy ez ne az ő környékükön történjen.