Németországban a zöldek a választás nagy nyertesei

Németországban a zöldek a választás nagy nyertesei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az este 6 órától közzétett előzetes eredmények alapján veszteségeket szenvedtek a jelenleg nagykoalícióban kormányzó CDU–CSU és SPD (Kereszténydemokrata Unió – Keresztényszociális Unió és a Szociáldemokrata Párt) pártok az európai választáson Németországban.

A szociáldemokraták a legutóbbi parlamenti választáson elért, a párt történetében mélypontnak számító eredményen is rontottak, hét órakor mindössze 15,7 százalékon állt az SPD, szemben a legutóbbi európai választás 27,3 százalékos eredményével. Ezzel ők lehetnek a legnagyobb vesztesei az európai választásnak, 11,6 százalékot ronthatnak az előző választás eredményéheze képest.

Ráadásul jelenleg úgy tűnik, a párhuzamosan zajló brémai tartományi választáson hetven év után most először maga mögé utasíthatja a szociáldemokratákat a CDU, amely a jelenleg ismert eredmény szerint egy százalékkal jár az SPD előtt. Az SPD 2007 óta a zöldekkel kormányzott, azonban úgy tűnik, ezentúl velük együtt sem tudja megszerezni a parlamenti többséget.

Az európai választáson a CDU–CSU is jelentősen ronthat öt évvel ezelőtti eredményén, ami akkor 35,3 százalék volt, most az aktuális adatok szerint 28,1.

Az európai választások nagy nyertesei Németországban a zöldek (Bündnis 90/Die Grünen) lehetnek, akik 20,9 százalékkal majdnem megduplázták öt évvel ezelőtti, 10,7 százalékos eredményüket, és ezzel maguk mögé utasították az SPD-t. A jobboldali radikális Alternative für Deutschland (AfD) 10,6 százalékon áll, vagyis eddig 3,5 százalékot javítottak az előző európai voksoláson elért eredményükön.

A baloldali Die Linke  a szavazatok 5,5, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) a jelenlegi adatok szerint a szavazatok 5,4 százalékát kaphatta.

Többen szavaztak egyéb pártokra is, mint öt éve, összesen  a szavazatok 13,9 százalékán osztozhatnak kisebb pártok. 2,5 százalékot kaphat a viccpárt Die Partei, a jobbközép Freie Wähler 2,1 százalékot, a Tierschutzpartei (Német Állatjólét Párt) 1,7 százalékot. Mivel Németországban az európai választáson nincs öt százalékos küszöb, a kis pártok is számíthatnak arra, hogy bejutnak az Európai Parlamentbe.