Nemzetközi Energiaügynökség: Nagyon nehéz lesz az idei tél Európában

Nemzetközi Energiaügynökség: Nagyon nehéz lesz az idei tél Európában

Munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője úgy látja, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban, írja az MTI. „Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában” – mondta Fatih Birol, az IEA török ügyvezető igazgatója egy keddi sydney-i energiafórumon.

Birol szerint az energiaellátás az egyik fő probléma, ami komoly hatással lehet a világgazdaságra. Szerinte a világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Könnyen előfordulhat, hogy „a neheze még csak ezután következik” – mondta.

Az energiaválsággal kapcsolatos aggodalmakat csak tovább fokozta, hogy Oroszország a rutinszerű karbantartási munkák elvégzésére leállította a gázszállítást az európai gázellátásban kulcsfontosságú Északi Áramlat 1 gázvezetéken. Hétfő reggel óta nem érkezik több gáz a vezetéken Németországba. Európai politikusok attól tartanak, hogy Oroszország a munkálatok elvégzése után nem fogja újra üzembe helyezni a vezetéket.

Birol szerint az orosz gáztól való függőség megújuló energiahordozókkal való csökkentésének a kulcsa Kína, ugyanis ők ellenőrzik a napenergia globális ellátási láncának mintegy 80 százalékát. Az IEA igazgatója szerint ez az arány a jövőben még tovább fog nőni.