Népdalgyűjtéstől a vízerőműig: így finanszírozza külföldi haverjait a NER

Népdalgyűjtéstől a vízerőműig: így finanszírozza külföldi haverjait a NER

Mezei János választási plakátja 2016-ból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korrupciógyanús ügyekbe keveredett erdélyi politikusról, Mezei Jánosról az állami Magyar Villamos Művek, míg feleségéről a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondoskodott – tárta fel az Erdélyi Átlátszó.

Ritka alkalom, hogy egy pártelnök-politikus felesége népdalokat kutat fel és ezért busásan megfizetik. A gyergyószentmiklósi Mezei János nejével azonban pontosan ezt történt. Ráadásul a férj mellékállásban az MVM Magyar Villamos Művek romániai leányvállalatától is busás fizetést kapott, miközben a magyar állami cégnek két durván veszteséges törpe-vízerőműve is van Romániában. 

Mindezt az Erdélyi Átlásztó bogarászta ki. Ma megjelent írásuk szerint  Gyergyószentmiklós egykori polgármesterét, Mezei Jánost 2015-ben a romániai Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaéléssel, zsarolással, valamint sikkasztásra való felbujtással vádolta meg, miután az önkormányzat és a budapesti V. kerületi önkormányzat tulajdonában álló cég, a Monturist SRL eladta az alaptőkéje részét képező 400 négyzetméteres telket a Gyilkos-tó partján. Mezeit 2018 júliusában alapfokon minden vád alól felmentették, de a döntés ellen fellebbezett az ügyészség, így az jelenleg másodfokon áll.

Az ügy miatt a politikus újabb polgármesteri mandátumért nem indulhatott, de jelenleg is a Hargita Megyei Tanács tagja, tavaly novemberben pedig a Szász Jenő által alapított Magyar Polgári Párt (MPP) elnökévé választották.

Vagyonnyilatkozatai szerint sem az MPP elnöki tisztsége, sem pedig a tanácsosi funkció nem jár számottevő jövedelemmel, de annál jobban fizetnek az egyéb megbízásai. A politikus felesége a Szász Jenő által vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) szerződött 7,4 millió forint értékben. Hogy mire, arról Mezei így fogalmazott az Átlátszónak: „egy több éves néprajzi kutatásról van szó, gyergyói népdalokat kutatott, gyűjtött, kottázott le, majd adott ki CD-n”. Az erdélyi lap hiába kérdezte, az NSKI nem válaszolt nekik arról, pontosan milyen gyűjtést fizettek ki.

Üzleti titok, hogy miért vett veszteséges vízerőművet az MVM | Magyar Hang

Nem tartozik a nyilvánosságra, miért és mennyiért vásárolt veszteséges vízerőművet Erdélyben az állami tulajdonú MVM romániai leányvállalata - derül ki Fónagy János írásbeli kérdésre adott válaszából. Augusztus végén megírtuk, hogy magyar közpénzből vett veszteséges vízerőművet a Csíki Sör tulajdonosától az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. romániai leányvállalata.

Hasonló történet volt már Erdélyben: a csíkszeredai Bookart könyvkiadó egy 2005-ben kötött megállapodás alapján 90 ezer lejes (akkori árfolyamon körülbelül 30 ezer eurós) szerzői jogdíjat fizetett Markó Béla akkori RMDSZ-elnök gyermek- és ifjúsági verseinek öt évre szóló kiadási jogaiért, illetve 12 könyvért.

Mezei János máshonnan is kap fizetést Magyarországról: a vagyonnyilatkozata szerint 2018-ban az MVM Future Energy Technology SRL alkalmazottja volt, ilyen minőségben összesen nettó 150 ezer lej (kb. tíz és félmillió forint) fizetést kapott. Ez a cég működteti azt az Úz-völgyében található törpe vízerőművet, melyet a 2010-es évek elején épített Lénárd András székelyföldi vállalkozó, a Csíki Sör tulajdonosa. Az energetikai cég a 2018-as évet brutális számokkal zárta: 319 ezer eurós forgalom mellett 6,2 millió eurós veszteséget könyvelt el, miközben egy közel 20 millió eurós adósságot görget maga előtt. Az építőmérnök végzettségű Mezei az erdélyi médium kérdésére elárulta, technikai igazgatóként dolgozott a cégnél, azonban a munkaviszonya később megszűnt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.