Népszavazás hozhatna nyugalmat a nyugat-szaharai konfliktusban

Népszavazás hozhatna nyugalmat a nyugat-szaharai konfliktusban

Marokkói táj Nyugat-Szaharához közel (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A függetlenségről szóló népszavazással, és annak eredményének tiszteletben tartásával lehetne megoldani a nyugat-szaharai konfliktust – mondta az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájának docense a közszolgálati M1 vasárnap reggeli műsorában. Besenyő János felidézte: a nyugat-szaharai Polisario Front múlt héten felmondta az 1991 óta érvényben lévő tűzszüneti megállapodást, miután Marokkó behatolt egy ENSZ által felügyelt biztonsági zónába.

A szakértő szerint a nyugat-szaharaiakat Algéria is támogatja, és mivel Marokkó és Algéria is régiós elsőbbségért vetekszik, egy régiós konfliktus beláthatatlan következményekkel járhat. Egy esetleges helyi háború elősegítené a migrációt, a terrorizmus valamint a régiós instabilitást – hangsúlyozta a docens.

– Észak-Afrikában ugyanis Marokkó és Algéria jelenleg stabilnak nevezhető, Líbiában polgárháború van, Egyiptom különböző terrorcsoportok miatt küzd biztonsági kihívásokkal, és a Nílus vízmegosztása miatt egy esetleges etióp-egyiptomi háború is kilátásban van, illetve Tunéziában is problémát jelentenek a radikális szervezetek – mondta. A szakértő azt is hozzátette: az Európai Uniónak sem hiányzik, hogy eszkalálódjon a konfliktus és regionális háború törjön ki Észak-Afrikában.

Besenyő János arról is beszélt: Nyugat-Szahara a halászati lehetőség, a foszfát, illetve a kőolaj és földgáz lelőhelyek miatt is fontos Marokkónak. Az országnak jelentős vanádium, vasérc és más különleges fém nyersanyaga is van.