Népszavazással csatolnák Oroszországhoz az ukrán Luhanszk megyét

Népszavazással csatolnák Oroszországhoz az ukrán Luhanszk megyét

Orosz zászlókkal és tűzijátékkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a függetlenségüket. A jelenet ugyanakkor lehet megrendezett is (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Népszavazást kezdeményeznek Luhanszkban az Oroszországhoz való csatlakozásról – jelentette be vasárnap az oroszok által elismert szakadár állam, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetője. Leonyid Pasenyik szerint a népszavazásra a közeljövőben kerülhet sor, az emberek pedig gyakorolni fogják alkotmányos jogukat, és kifejezik szándékukat, hogy az Orosz Föderációhoz szeretnének tartozni – írja a Guardian a Reuterst idézve.

Még nem jött el az ideje annak, hogy népszavazást tartsanak a luhanszki „népköztársaság” Oroszországhoz való csatlakozásáról – reagált a hírre Leonyid Kalasnyikov, az Állami Dumának (parlamenti alsóháznak) a Független Államok Közössége ügyeivel, az eurázsiai integrációval és a határon túli oroszokkal való kapcsolattartással foglalkozó bizottságának vezetője. „Azt hiszem, ez nem a megfelelő pillanat erre. És aligha szükséges most ilyen kérdésekkel foglalkozni, amikor sorsdöntő események történnek a fronton” – mondta Kalasnyikov a TASZSZ hírügynökségnek.

Andrej Klisasz, a Szövetségi Tanács (felsőház) alkotmányos törvényhozással foglalkozó bizottságának vezetője a RIA Novosztyinak nyilatkozva azt mondta, hogy az Oroszország által elismert szuverenitású luhanszki és donyecki „népköztársaságnak” jogában áll bármilyen döntést elfogadni a saját alkotmánya értelmében.

Oroszország február 21-én – három nappal a háború kirobbantása előtt – ismerte el független köztársaságokként a hivatalosan máig Ukrajnához tartozó Luhanszk és Donyeck megyéket, majd hamarosan ezután békefenntartó csapatokat küldött a szakadárok által ellenőrzött területekre.

A Kreml nem titkolt célja, hogy teljesen meg akarják szállni a Donbasz régió nagy részét lefedő megyéket – március 25-én az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Luhanszk területének 93 százalékát „felszabadították”, míg Donyeck területének mintegy felét tartják ellenőrzésük alatt. Nem kizárt, hogy Donyecket is hasonló forgatókönyv alapján csatolnák el Ukrajnától az oroszokkal együttműködő szakadár erők.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!