Netanjahu hatodik kormányában csak jobboldali és vallásos pártok vesznek részt

Netanjahu hatodik kormányában csak jobboldali és vallásos pártok vesznek részt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ sajtótájékoztatója Jeruzsálemben 2019. február 19-én. (Fotó:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izraelben előrehaladtak a tárgyalások Benjamin Netanjahu új, tisztán jobboldali-vallásos kormányáról - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet alapján az MTI.

Ugyan nem a választások után megígért gyorsasággal -, amikor azt jósolták, hogy már a kneszet felesketésével egy időben az új kormány is hivatalába léphet -, de jelentős lépésekkel haladtak előre a tárgyalások az utóbbi napokban Netanjahu hatodik, tisztán jobboldali és vallásos pártokból álló kormányának létrehozására.

Arije Deri, a keleti ultraortodoxok Sasz pártjának vezetője megelégszik a belügyminiszteri székkel, valamint a miniszterelnök-helyettesi státusszal, noha korábban ragaszkodott a pénzügyminiszteri tárcához. Kinevezéséhez még rögös út vezet, amelyet jogi akadályokat legyőzve kell megtennie az új kormánynak, ugyanis a 2000-ben korrupcióért három évre ítélt, s büntetését letöltő politikust ismét vád alá helyezték, majd felfüggesztett 1 éves börtönbüntetést kapott 2021-ben, ezúttal adócsalásért.

A Vallásos Cionisták elnöke, Becalel Szmotrics megszerezheti a pénzügyeket, melyből azonban előzőleg leválasztanak központi részeket és felelősségi köröket - legalábbis a tárgyalások jelenlegi állása szerint. Emellett ezé a párté lehetnek még a bevándorlás ügyei, a védelmi minisztérium helyettes vezetése, amely a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések dolgait kezelné.

Az askenázi ultraortodoxoké, az Egyesült Tórapárté lehet a vallás- és a diaszpóraügyi minisztérium, valamint a periférikus területekkel, a Negev sivatag és Galilea ügyeivel foglalkozó tárca, s emellett a lakhatási minisztérium is. A Meir Kahane rabbi tanításait követő, szélsőségesen jobboldali, Itamár Bengvír felügyelheti majd a rendőrséget, amennyiben valóban elnyeri a belbiztonsági minisztérium vezetését.

Várhatóan fontos tárcák maradnak a Netanjahu vezette Likudnál, a védelmi minisztériumot Joáv Galant vezetheti majd, a külügyek várományosa Ron Dermer korábbi washingtoni nagykövet vagy Amír Ohana, aki az igazságügy tárcát is megkaphatja, melyért Jarív Levinnel versenyez. Miri Regev visszaülhet a közlekedési miniszter székébe, amennyiben nem a Sasz szerzi meg ezt a tárcát.

Az oktatási tárca - ha a Likudnál marad - a párt előválasztásán kiválóan szereplő Eli Kohenhez kerülhet, Mikor Zoháré pedig a kultúra és sport felügyelete lehet, miközben Slomó Karai igazgatja a gazadási ügyeket. Még gazdára vár a média, a környezetvédelem, az energiagazdálkodás és a hírszerzés minisztériuma is.