Netanjahu maradhat a miniszterelnök

Netanjahu maradhat a miniszterelnök

Benjamin Netanjahu (Fotó: Wikimedia.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kedden lezajlott izraeli parlamenti választáson a voksolok jelentős része a Benjámin Netanjahu vezette Likudra adta le szavazatát. A Háárec internetes portál szerint bár a Likudnak megfogyatkozott az előnye a három hónapja alakult, Beni Ganc és Jaír Lapid vezette Kék-fehér ellenzéki centrista párttal szemben, de a hivatalban lévő kormányfő, Benjamin Netanjahu így is ötödször kaphat kormányalakítási megbízást, ezzel ő lesz Izrael legrégebben regnáló kormányfője.

A választás utáni beszédében, az első hivatalos részeredmények előtt Netanjahu már „kolosszális” győzelmet emlegetett, de beszélt arról is, hogy megegyezett régi-új koalíciós partnereivel. A parlamenti többségre támaszkodó kormány megalakításához legalább 61 képviselő támogatása szükséges a 120 fős knesszetben.

A kizárólag Netanjahut kormányfőnek jelölő két ultraortodox párt, az askenázi Egységes Tóra párt és a keletiek Sasz pártja az eddigiekhez képest növelte erejét a kneszetben. Öt mandátummal jutott be a parlamentbe Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű pártja, illetve az a jobboldali egységpárt, amelyben három, telepeseket támogató kis jobboldali párt fogott össze.

Súlyos vereséget szenvedett viszont a szociáldemokrata Munkapárt, amelynek huszonnégyről ötfősre csökkent képviselete a kneszetben, vélhetően azért, mert szavazóik közül többen az új Kék-fehér pártra voksoltak Netanjahu megbuktatásának reményében. Minimális mandátummal, de bejutott még a baloldali liberális Merec párt, illetve a külön induló két arab párt is.