Neue Zürcher Zeitung: Orbán nyert, az Európai Unió és a gazdasági kihívások Orbán nyakán lesznek

Neue Zürcher Zeitung: Orbán nyert, az Európai Unió és a gazdasági kihívások Orbán nyakán lesznek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Fotó: Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor soha nem állt ilyen jól belpolitikailag. Gazdaságilag azonban nehéz időszak elé néz Magyarország – egyebek mellett így értékelte a svájci Neue Zürcher Zeitung mai terjedelmes elemzése a vasárnapi országgyűlési választáson a Fidesz kétharmados győzelmét.

A tekintélyes újság a vasárnapi győzelmet diadalmasnak nevezi, ám a bécsi tudósító, Daniel Imwinkelried úgy véli: elképzelhető, hogy ez a győzelem sokba fog kerülni az országnak. Ezt mások mellett arra vezette vissza, hogy a magyar miniszterelnök nem tudott ellenállni annak, hogy választási osztogatásra kezdjen a fiatalok és az idősek részére. Példaként a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentességét, a családoknak adott adóvisszatérítést, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíját említette. A szerző a kormány infláció elleni harcát ravasznak nevezte. Ezzel arra is utaltak, hogy egyes termékek árát hatósági áron fagyasztották be a kampány során. A benzin ára pedig az árstop miatt a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.

Imwinkelried úgy látta, hogy Orbán Viktor a kampányban nem csupán az emberek anyagi problémáit igyekezett orvosolni, hanem a béke és a biztonság garanciájaként is lépett fel. Ellenfeleit azzal vádolta, hogy háborúba akarják vinni az országot. – Orbán Viktor nyilvánvalóan a megfelelő témákat választotta a választási kampányban, különben nem lett volna ilyen egyértelmű a győzelem – írta. Az ugyanakkor szerinte nehéz megmondani, hogy a gazdasági vagy a politikai üzenet hozta-e inkább a jelentős győzelmet.

A bécsi tudósító szerint Orbánnak nagyon oda kell figyelnie a gazdaságra, mert a választási kampány költségei akár „elsöprőek is lehetnek”. Kitért rá, hogy a kormányfő az inflációt átmeneti jelenségnek vélhette, a gazdaság gyors visszapörgésében bízott, ám a pénzromlás tartóssága, illetve más gazdasági folyamatok még okozhatnak problémákat neki. Például azért, mert az ország gazdasága kitett az autóiparnak, amelynek termelése viszont chip és más eszközök beszerzési nehézségei miatt lassulhat. Ez hatással lesz az ország exportjára, és hatással lesz az állami költségvetésre is, amelyet a választási ajándékok is megterhelnek. Emlékeztetett, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi bejelentése szerint várhatóan alacsonyabb gazdasági növekedéssel kell idén kalkulálni.

Az új kormány helyzetét nehezítheti – folytatta –, hogy az Európai Unió forrásai sem olyan ütemben érkeznek Magyarországra, ahogy azt a kormány szeretné. Ráadásul az Unió végrehajtó testülete elindította a jogállamisági eljárását a választás után. Mint írták, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke világossá tette azt is, hogy Magyarországon a probléma a korrupció. A Bizottság és Magyarország nem tudott a kérdésben közös nevezőre jutni – jegyezte meg a szerző.

Arra jutottak, hogy a jogállamisági eljárás következménye az országnak folyósítandó uniós támogatások megkurtítása is lehet – igaz, az eljárás során Magyarország is megvédheti álláspontját. Ezért Daniel Imwinkelried szerint a vasárnapi győzelem akár pirruszi is lehet.