New York Times: heteken át tartó antiszemita propaganda készítette elő a dagesztáni zavargást

New York Times: heteken át tartó antiszemita propaganda készítette elő a dagesztáni zavargást

Palesztinpárti tüntetők özönlik el a kifutópályát az orosz tagköztársaság Dagesztán székvárosa, Mahacskala repülőterén, miután menetrend szerinti járat értezett Tel-Avivból 2023. október 29-én. A tüntetők egy része az érkezési csarnokba behatolva a járattal érkezett utasokat kereste, ezért átmenetileg leállt a légiforgalom. A tüntetőket sikerült eltávolítani a repülőtérről (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már jóval az október 29-i antiszemita lázadás előtt keringtek a közösségi médiában azok a bejegyzések, amelyekben (egyébként hamisan) azt állították, hogy izraeli menekülteket telepítenek be Dagesztánba – írta a New York Times. A hamis narratívát több népszerű dagesztáni Telegram-csatornán is terjesztették a zavargást megelőző két és fél hétben, ami jól mutatja a dezinformáció erejét és veszélyességét az izraeli háborútól távol eső területeken is.

Az álhírek először akkor indultak el, amikor egy orosz regionális légitársaság újraindította a járatot Dagesztán fővárosa, Mahacskala és Tel-Aviv között. Az első járat október 11-én este érkezett vissza, és ugyanezen a napon több Telegram-csatorna azt kezdte terjeszteni, hogy izraeli menekültek is jöttek vele. Két nap alatt összesen öt ilyen poszt együttesen több mint 250 ezres nézettséget ért el.

Október 12-én hajnali 2:27-kor Voice of Dagestan nevű Telegram-csatornán közzétettek egy fotót, amelyen két tucat férfi látható egy nagy palesztin zászlóval, és a következő felirattal: „Az izraeli járatot palesztin zászlókkal fogadták a mahalacskai repülőtéren”. A posztot közel 140 ezerszer nézték meg. A következő négy órában pedig két másik Telegram-csatornán is átvették a fotót, ezeknek a csatornáknak 123 000 és 64 000 követője van.

Október 23-án egy másik csatorna durva nyelvezettel arra biztatta követőit, hogy jelentsenek fel minden olyan zsidót, aki „menekültnek álcázva” érkezett Dagesztánba, és senki ne szolgálják ki őket, illetve ne adja ki a lakást. – Ennek a söpredékeknek ezt mindenhol hallania kell, ahová csak mennek – állt a csatornán közzétett üzenetben. Eközben a többségében muszlimok lakta régióban a The Times által vizsgált szinte minden népszerű dagesztáni Telegram-csatornán a palesztinokat támogató, a konfliktusról szóló bejegyzések domináltak. Sőt, a lázadást megelőző napokban a felhasználók már erőszakkal kezdtek fenyegetőzni, és a düh a zsidó emberek elleni online és offline antiszemita akciókba torkollott. Egyesek nyomást gyakoroltak a helyi üzletekre, hogy tiltsák ki a zsidó vásárlókat.

Vállalkozásokat szégyenítettek meg

Október 28-án számos dagesztáni Telegram-csatorna arra biztatta olvasóit, hogy gyakoroljanak nyomást az ingatlanirodákra, hogy azok utasítsák el a potenciális zsidó bérlőket. Széles körben osztották meg azokat a képernyőképeket, amelyeken a felhasználók zsidó menekülteknek kiadva magukat írnak a bérbeadó cégeknek. Ha egy cég beleegyezett abba, hogy lakást adjon ki egy fiktív zsidó családnak, akkor azt a vállalkozást megnevezték és megszégyenítették. Akik elutasították a kérést, azokat megdicsérték.

A tiltakozások a fővároson kívülre is kiterjedtek. 28-án több tucatnyi ember tüntetett Cserkesszkben azt követelve, hogy ne engedjék be az izraeli menekülteket a régióba. Khasavjurt városban a Flamingo Hotel előtt több száz dagesztáni férfi gyűlt össze követelve, hogy minden zsidó jöjjön ki. – Mutasd a képed, vagy jövünk és kirángatunk – kiabálták. A Morning Dagestan csatornán a felhasználók azt követelték, hogy a szálloda minden vendégét „ellenőrizzék”. A The Times által ellenőrzött videón egy csapat férfi látható, akik zsidók után kutatva bekopogtatnak a szobákba. Ezek az akciók arra késztették a szállodát, hogy kirakjanak egy táblát az alábbi felirattal: „izraeli zsidók nem léphetnek be”. Ennek a folyamatnak a vége lett aztán az október 29-i, repülőtér elleni roham.

Zsidókra vadásztak

A lázadás tervezése legalább 24 órával a Tel-Avivból érkező járat érkezése előtt megkezdődött. Előző délután egy több mint 175 000 követővel rendelkező Telegram-csatorna képernyőfotókat osztott meg az útitervről, és utasította a követőit, hogy „találkozzanak a vendégekkel”. A videókon látható, ahogy a randalírozók zsidókra vadásztak. Egy üzbég férfit például arról faggattak, hogy zsidó-e, és elkobozták az útlevelét és a telefonját. A Tel-Avivból érkező utasok többnyire oroszok voltak – köztük egy beteg gyermekével hazatérő anya, aki Izraelben kapott gyógykezelést. A dagesztáni egészségügyi minisztérium szerint a zavargások során legalább 20 ember megsérült, köztük rendőrök is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a „nyugati különleges szolgálatok ügynökeit” tette felelőssé az események miatt. A dagesztáni vezető a szállodai zavargások után „Oroszország ellenségeit” hibáztatta a „hamisítványok” terjesztéséért. Erre eddig semmilyen bizonyíték nem került elő, az viszont úgy tűnik, hogy a biztonsági szolgálatok tudtak arról, mi készül: a Telegramon közzétett és a The Times által ellenőrzött videón orosz biztonsági járművek és személyzet látható a repülőtér bejáratánál legalább fél órával a tömeg érkezése előtt.

Címkék: Dagesztán