New York Times: Kína megkérte Putyint, hogy később kezdje a háborút

New York Times: Kína megkérte Putyint, hogy később kezdje a háborút

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin Szentpéterváron 2019. június 6-án (Fotó: Reuters/Dmitri Lovetsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikai források szerint Kína megkérte Oroszországot, hogy halassza el az ukrajnai háborút a téli olimpia utánra – írja a New York Times egy titkosszolgálati jelentésre hivatkozva. 

A jelentés szerint Kína tudhatott Oroszország háborús szándékairól, már mielőtt az invázió elkezdődött múlt héten. Putyin a kínai elnökkel, Hszi-Jinpinggel találkozott február 4-én, az olimpia megnyitása előtt.

Ekkor ötezer szavas közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben leszögezik, hogy a partnerségük „határtalan” abban a kérdésben, hogy ellene vannak a NATO bővítésének, és azt állítják, hogy új globális rendet hoznak létre, „igazi demokráciával”.

Az olimpia elhalasztásával információkat egy nyugati titkos szolgálat gyűjtötte, és szavahihető források megerősítették, hogy történt egyeztetés, de arról eltérnek a vélemények, hogy valóban államfői szinten egyeztettek-e erről, és pontosan hogyan kell értelmezni a megszerzett információkat.

Washington kínai nagykövetsége spekulációnak minősítette a hírt.