Novák Katalin találkozott a török elnökkel, Erdogan segítséget ígért a gázellátásban

Novák Katalin találkozott a török elnökkel, Erdogan segítséget ígért a gázellátásban

Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Ankarában, az elnöki palotában 2023. március 29-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország és Azerbajdzsán kész minden támogatást megadni Magyarországnak a gázellátás terén – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában, a Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel folytatott tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Erdogan a török-magyar kapcsolatokról szólva egyúttal megköszönte Magyarországnak azt a támogatást, amelyet a február 6-i dél-törökországi földrengések után a mentési munkálatok során nyújtott. Mint fogalmazott: „a segítő kéz a mélyreható baráti kötelékeink közvetlen megnyilvánulása volt”. – A magyar csapatok 35 honfitársunkat mentették ki sérülten a romok alól – tette hozzá. A török államfő egyúttal az orosz-ukrán háborúról is beszélt, a mielőbbi béketárgyalásokat és a háború lezárását sürgette.

Novák Katalin arról beszélt, a magyarok a földrengés okozta bajban és a következő időszakban is segítséget nyújtanak a török embereknek. A magyar köztársasági elnök elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet nevében Lehel László elnök-igazgató 100 millió forint adományt ad át szerdán Törökországnak, emellett 100 tonna gyógyszerrel és orvosi műszerekkel is segítik a magyarok a földrengés sújtotta országot.

Novák Katalin a török elnökkel folytatott megbeszélés témái között említette az orosz-ukrán háborút, az illegális migrációt, az Európai Unió és a NATO bővítését, az energetikai együttműködést és a demográfiai kihívásokat. Kitért arra is, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából meghívta Erdogan elnököt, hogy decemberben közösen nyissák meg Törökország és Magyarország közös kulturális évét.

A hvg.hu beszámolója szerint Novák megismételte, hogy Magyarország elítéli Vlagyimir Putyin agresszióját és kiáll Ukrajna területi integritása mellett, majd később újságírói kérdésre öt pontban sorolta fel, hogy mire van szükség a békéhez: szándékra, az eszkaláció elkerülésére, a feszültségek hűtésére, asztalhoz kell ülni, és olyan béketerv kell, ami nem jár Oroszország győzelmével. „Közös célunk, hogy Oroszország vonja vissza a csapatait ukrán területekről” – tette hozzá a lap szerint