Novák Katalin vonattal utazott Bécsbe

Novák Katalin vonattal utazott Bécsbe

Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök katonai tiszteletadással fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Bécsben 2022. október 27-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egynapos hivatalos látogatásra érkezett Novák Katalin Bécsbe, a köztársasági elnök Alexander Van der Bellen, osztrák elnökkel találkozott. A magyar államfő csütörtök reggel érkezett vonattal a bécsi főpályaudvarra, majd katonai díszszemlén vett részt az osztrák elnökkel.

Novák Katalin a megbeszélést követően kiemelte, egyetértettek a két ország közti stabil kapcsolat fenntartásának fontosságában. Beszéltek az Ukrajnában zajló háborúról, a kárpátaljai magyarok helyzetéről, az energiafüggetlenség fontosságáról, a migrációról és a nyugat-balkáni bővítésről. – Átjárható, nyitott belső határokra és biztos külső határokra van szükség Európában – mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy „amikor Magyarország déli határait védi, egyúttal az Európai Unió külső határait is védelmezi”. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy a védekezést lejjebb vigyük, a szerb–észak-macedón határra.

A migrációt illetően kifejtette, hogy különbséget kell tenni a legális gazdasági bevándorlók, az illegális bevándorlók és a menekültek között, az illegális bevándorlással szemben határozott fellépésre van szükség. Mint mondta, a két ország a közelmúltban Szerbiával együtt egyeztetéseket folytatott arról, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a védekezést. 

A Magyar Nemzet tudósítója szerint a háború kapcsán megjegyezte: „elítéljük az orosz agressziót, egy szuverén ország megtámadását, és nem ismerjük el az annektált területek Oroszországhoz tartozását, Ukrajna mellett vagyunk”. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország nem támogat semmiféle olyan intézkedést, amely a háború eszkalációjához vezet. Emlékeztetett, hgoy Kárpátalján nagyjából százötvenezres kisebbség él, és már mintegy kétszáz ottani magyar vesztette életét a háború miatt. – Szeretnénk ezeket a veszteségeket a jövőben elkerülni, szeretnénk, hogy mielőbb asztalhoz üljenek a háborús felek, és Európa újra a béke szigetévé válhasson – tette hozzá. 

A magyar államfő a nap folyamán további programokon vesz részt Bécsben. Ellátogat az Érseki Palotába, ahol négyszemközti megbeszélést folytat Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsekkel. Este a Szent II. János Pál pápa által 1996-ban alapított katolikus egyetemen tart előadást a hallgatóknak.