Nyilvánosságra hozta az FBI a Trumptól lefoglalt dokumentumok jegyzékét

Nyilvánosságra hozta az FBI a Trumptól lefoglalt dokumentumok jegyzékét

Donald Trump és felesége szeptember 11-ei megemlékezésre érkezik a pennsylvaniai Johnstownba (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosságra hozta az FBI az augusztus 8-i házkutatás során lefoglalt 33 doboz tartalmának listáját. A lista szerint több ezer iratról van szó, melyek egy része Top Secret (Szigorúan titkos), más része Secret (Titkos) vagy Confidental (Bizalmas) besorolást kapott. Ezeken kívül több ezer másik iratot is lefoglaltak.

A teljes lista alapján Donald Trump elnöki hivatali idejének lejárta után összesen 18 szigorúan titkos, 54 titkos, 31 bizalmas iratot tartott magánál jogtalanul, hiszen az elnöki jogkörei Biden beiktatásával lejártak, így ezekhez már nem volt hozzáférési jogosultsága. Szintén találtak nála összesen 11179 egyéb kormányzati iratot, 48 darab üres „Titkosított” feliratú mappát, 42 darab üres „Visszaadandó” feliratú mappát. A lista szerint a 33 lefoglalt dobozban összesen volt még 33 könyv, 19 ruhanemű és 1683 újság-magazin, újságkivágás vagy nyomtatott cikk (külön nem részletezve).

Trump egyik ügyvédje, Jim Trusty, épp egy napja, csütörtökön beszélt arról, hogy az egész ügy nem más, csak mintha „lejárt kölcsönzési idejű könyvtári könyvek” visszahozataláról lenne szó, ezzel próbálva az FBI-házkutatás jelentőségét túlzott reakciónak beállítani.

Trump védekezése mindenesetre meglehetősen sokoldalú, nem sokkal ezelőtt állította azt is, hogy a titkos anyagokat már visszajuttatta a kormányzatnak, hogy az adott iratok titkosítását feloldotta, így azok jogosan lehettek nála, és azt is, hogy az FBI volt, aki a titkos iratokat nála elhelyezte, hogy ezzel bemártsák őt.

Mindenesetre, miután tegnap az FBI nyilvánosságra hozott egy fotót és egy 36 oldalas dokumentumot azt illetően, az exelnök valóságos dührohamot kapott, és saját, külön bejáratú közösségi oldalán egy órán keresztül olyan posztokat osztott meg, melyek Joe Biden elnököt, Kamala Harris alelnököt, az FBI-t vagy a republikánus pártot sértegetik, és olyan posztokat is, amelyek szerint ő nyerte a 2020-as elnökválasztást, és a demokraták azt elcsalták előle.

Címkék: FBI, Donald J. Trump