Nyilvánosságra hozták Donald Trump adóbevallásait

Nyilvánosságra hozták Donald Trump adóbevallásait

Donald Trump volt amerikai elnök Tim Michaels wisconsini republikánus kormányzó, Ron Johnson szenátor és Derrick Van Orden képviselőjelölt kampányrendezvényén a Wisconsin állambeli Waukeshában 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury)

Fotó: Tannen Maury

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a volt amerikai elnök évek óta harcolt ez ellen, az év utolsó munkanapján a jelenleg még demokrata többségű képviselőház illetékes bizottsága nyilvánosságra hozta a 2015-től 2020-ig tartó időszak adóbevallásait. Ez az időszak lefedi Trump jelöltségét és a Fehér Házban töltött idejét – írja a BBC. 

Az iratokat a demokraták azért hozták pénteken nyilvánosságra, mert január 3-án iktatják be a novemberi félidős választásokon megválasztott új képviselőket, és az új képviselőházban már a republikánusok lesznek többségben, akik így egyből leállíthatták volna az illetékes bizottságban zajló vizsgálatot.

A bizottság most azért is léphetett, mert Trump a Legfelső Bíróságon elbukta az iratok titokban tartása érdekében indított perét. A bizottság egyébként azt is megállapította, hogy az adóbeszedéssel megbízott amerikai szövetségi szervezet nem is ellenőrizte Trumpot hivatalának első két évében, és csak azután kezdte meg ezt, hogy 2019-ben kongresszusi felügyeleti eljárás indult ellene.

„A demokratáknak nem lett volna szabad ezt megtenniük, a legfelsőbb bíróságnak nem lett volna szabad jóváhagynia, és ez nagyon sok ember számára szörnyű dolgokhoz fog vezetni” – nyilatkozta egyből Trump a bevallások nyilvánosságra hozatala után. A volt elnök tábora is arra figyelmeztetett, hogy az iratok közzététele után az amerikai politikai megosztottság még rosszabb lesz. 

Több ezer oldalnyi dokumentumról van szó, amelyet egyelőre tanulmányoz a sajtó is. Az Axios gyors szemléje alapján például 2020-ban a Trump házaspár negatív 4,7 millió dollár jövedelmet vallott be.

Trump és cégbirodalma ellen egyébként több büntetőügy is folyamatban van, igaz, nem az adóbevallások miatt. Az ügynek inkább az a jelentősége, hogy a volt amerikai elnök mindig nagyon sikeres üzletembernek állította be magát, de – a The New York Times összesítése szerint – ebben az időszakban Trump 85 millió dollárt bukott az ingatlanüzletein, más üzleteken pedig 130 milliót. 

Adóbevallásai alapján Trump fő bevételi forrása részvényei és vagyontárgyai eladása, illetve bankbetéteinek kamatai voltak.