Nyomoznak, hogy eltussolták-e a koronavírus-fertőzést az ausztriai síparadicsomban

Nyomoznak, hogy eltussolták-e a koronavírus-fertőzést az ausztriai síparadicsomban

Ischgl síparadicsom (Fotó: Wikipedia/Gast32)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tiroli turisztikai ágazat és a tartomány vezetése hetek óta a kritikák kereszttüzében áll. Sokan az 1600 lelkes, turistaparadicsomáról ismert Ischgl települést és az ottani sífesztivált, az Après-Ski-Partyt teszik felelőssé a koronavírus-járvány elharapózásáért Ausztriában és más országokban is. Tény, hogy idén is ezrek szórakoztak és síeltek a hagyományos síbulin, majd százszámra azonosították több országban az olyan koronavírus-fertőzötteket, akik ott jártak, vagy az ott lévőkkel kerültek kapcsolatba.

Sokáig úgy tudta mindenki, hogy március 7-én azonosították az első ischgli fertőzöttet, a férfi a népszerű Kitzloch bár mixereként dolgozott. Egyes hírek szerint azonban már ezt megelőzően lehetett azonosított fertőzött a településen. A gyanú szerint ugyanis egy éttermi alkalmazott már február végén pozitív tesztet produkált, ám ezt elmulasztották bejelenteni a hatóságoknak.

A német közszolgálati ZDF televízió szerint az osztrák hatóságok azt közölték velük, hogy a gyanú miatt Ausztriában nyomozás indult. Egyelőre nem tudni, hogy melyik vállalkozásról van szó, és azt sem, hogy valóban megsértették-e a jelentésre vonatkozó előírásokat – írta az osztrák Der Standard napilap.

Ennek azért van jelentősége, mert Tirol tartományra és a turisztikai szervezőkre valóságos kritikaözön zúdult. A hatóságoknak és a turisztikai ipar szereplőinek azt vetik a szemére, hogy sokáig nem vették komolyan a fertőzésveszélyt, és a síbulik akadálytalanul folytak a már említett március 7-i fertőzés után is. A kritikusok szerint megvoltak az egyértelmű jelek, amelyek alapján hamarabb kellett volna cselekedni, amivel megakadályozható lett volna a vírus széthordása Európában. A fogyasztóvédelem emiatt az ügyészségen feljelentette Günter Platter tiroli tartományfőnököt a Tiroler Tageszeitung szerint.

Menteni a síszezont

A napokban a Der Standard egy blogbejegyzés alapján ismertetett egy SMS-váltást is. Az üzenetváltást a néppárti (ÖVP) politikus és a sífelvonókat üzemeltetők szövetségének vezetője, Franz Hörl kezdeményezte a fent említett Kitzloch bár tulajdonosával március 9-én. (Ekkor már ismert volt, hogy másik 15 fertőzött is van.) Az SMS-ben azt írta a bártulajdonosnak, hogy jobban tenné, ha bezárna, különben Ischgl, sőt egész Tirol síszezonja földbe áll. (Hörl egyébként megerősítette az SMS-váltás valódiságát az újságnak). A lap szerint ez újabb jele annak, hogy a turisztikai lobbi mennyire alábecsülte a helyzetet.

Ekkor már az osztrák hatóságoknak és a közvéleménynek is tudomása volt számos eseményről. Például arról, hogy Ischglben síelt az az izlandi csoport is, amely február 29-én érkezett haza, és közölük 15 turista szervezetében mutatták ki a koronavírust.

Néhány nappal később, március 5-én az izlandi kormány vírusveszélyes területnek nyilvánította a Tirolt, vagyis éppen olyan minősítést kapott, mint amilyet a kínai Vuhan tartomány – derül ki a tekintélyes német Süddeutsche Zeitung gyűjtéséből. A fertőzött izlandi turisták neveit egyébként megkapták a tiroli hatóságok, akik ezután kontaktkutatásba kezdtek. Ez pontosan azt jelenti, amit Magyarországon is tettek a hatóságok. Elkezdődött azoknak a személyeknek a felkutatása, akikkel kapcsolatba kerülhettek Ischglben.

Két nappal később azonosították a már említett bár német mixerének szervezetében a fertőzést. Tirol tartomány egészségügyi igazgatója akkor úgy fogalmazott, orvosi szempontból kevéssé valószínű, hogy a koronavírus-fertőzések forduljanak elő Tirolban (az izlandi betegekre vonatkozóan azt mondták, hogy valószínűbb, hogy a repülőn fertőződtek meg).

Március 9-én azonban 15 olyan fertőzöttet találtak, akik kapcsolatba kerültek a megbetegedett bármixerrel. Másnap zárták be a Kitzloch bárt más vendéglátóhelyekkel együtt. A tiroli tartományi kormány azonban ekkor még nem látta szükségesnek Ischgl lezárását. Március 12-én közölték, hogy lerövidítik a síszezont, de még további három napig tartott, mire az üzemeltetők tényleg leállították Tirol valamennyi sífelvonóját.

A Sebastian Kurz kancellár vezette osztrák kormány március 13-án rendelte el a karantént Ischgl és a közeli Paznauntal síparadicsomában. Csak a külföldi turisták utazhattak haza azzal a kikötéssel, hogy hazatérvén rögvest kéthetes otthoni karantént kell vállalniuk. Hogy ezt betartják-e, azt viszont senki sem ellenőrizte. Többen azonban még betértek ide-oda. A tiroli tartományi kormány négy olyan utasról tudott, akik Innsbruckban még kivettek éjszakára egy-egy szobát, hogy megvárják a repülőgépük indulását. A szállodások szerint azonban az Ischglből érkezett turisták tömegesen tettek így, médiaértesülések szerint utasok százairól van szó.

Tömeges megbetegedések mindenfelé

Németországban közben március 16-től tömegesen bukkannak olyan koronavírussal fertőzött személyekre, akik Ischglhöz kötődtek. Hamburgból több mint 80, a baden-württembergi Aalen városából tucatnyi ilyen fertőzöttről írtak a lapok. Norvégiából is 500 olyan koronavírusos esetről számoltak be, amely Ausztriához kötődött. Dániából az akkor koronavírussal fertőzöttek fele is ilyen eset volt.

A Süddeutsche Zeitung idézi Tirol egészségügyi tanácsosának, Bernhard Tilgnek az ORF-nek adott nyilatkozatát. A szakember minden kritikát visszautasított azzal kapcsolatban, hogy túl későn intézkedtek a lezárásról, és hogy a külföldiek minden kontroll nélkül hagyhatták el a sírégiót. Arról beszélt, hogy a tiroli válságstáb február végétől megtette a szükséges intézkedéseket. A felvetésre, miszerint meghajoltak-e a turizmuslobbi előtt, azt felelte: ez nem igaz.

Tirol lezárva

A tiroli fertőzésszám drasztikus emelkedése miatt március 19-én vették végül vesztegzár alá a tartomány mind a 279 települését. Ez azzal jár, hogy csak különösen indokolt esetben hagyhatják el a helyiek az otthonaikat, például ha bevásárolni, gyógyszertárba vagy munkába kell menniük.

Gyülekezési tilalmat rendeltek el Ausztriában, Tirolban csak okkal lehet a lakásokat elhagyni | Magyar Hang

Az osztrák Egészségügyi minisztérium a szerda, 15 órai adatok szerint 5560 ausztriai koronavírus-fertőzöttről tud – Magyarország szomszédai közül itt a legtöbb koronavírus-beteg. Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt 684-el emelkedett a fertőzöttek száma. Burgenlandban 89, Karintiában 161, Alsó-Ausztriában 750, Felső-Ausztriában 915, Salzburgban 516, Stájerországban 627, Vorarlbergben 407, Bécsben 702, Tirolban pedig 1393 fertőzöttet regisztráltak. A fertőzés következtében összesen 31-en vesztették életüket az országban.

Címkék: turizmus, Ausztria, Ischgl, Tirol,

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.