Iskolát bombáztak le az oroszok, hétfőn online folytatódnak a tárgyalások – Percről percre

Iskolát bombáztak le az oroszok, hétfőn online folytatódnak a tárgyalások – Percről percre

Tüzérségi támadásban megsemmisült társasház Harkivban, 2022. március 13-án. (MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Frissítsék cikkünket az újabb bejegyzések eléréséhez.

Szombati közvetítésünket itt találják.

  • Vasárnap reggel Lembergből és Ivano-Frankivszkből is robbanásokat jelentettek
  • A legutolsó információk szerint 35 halálos áldozata és 134 sérültje van a Lemberghez közeli, javorivi támadásnak
  • Egyre közelebb ér a háború az Európai Unió határaihoz és Kárpátalja magyarlakta területeihez
  • Telefonon egyeztetett Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyinnal, és tűzszünetre szólították fel az orosz elnököt
  • Ferenc pápa mészárlásnak nevezte azt, ami Ukrajnában zajlik
  • A következő napokban újabb ukrán-orosz tárgyalásokra van kilátás
  • Új vezetőt nevezhettek ki az oroszok az elfoglalt Melitopolban
  • Kijev mellett egyre hevesebb harcok dúlnak, kigyulladt két kőolajraktár az orosz támadás következtében, a New York Times egy újságírója életét vesztette 

Kövessenek minket percről percre!

23:12 A Visegrád24 videós tweetje szerint az orosz állami televízióban szakértők arról vitatkoznak, az orosz hadsereg hogyan tudná hatékonyan megtámadni Lengyelország északkeleti felét, a három balti államot, valamint a stratégiailag fontos helyen fekvő svéd szigetet, Gotlandot. A videóhoz fűzött hozzászólások szerint a felvétel néhány hónappal ezelőtt készült, azaz Oroszország terjeszkedése már korábban téma volt az orosz állami televízióban.

22:45 Sajid Javid brit egészségügyi miniszter bejelentette, vasárnap este 21 rákos gyermek érkezett az Egyesült Királyságba Ukrajnából. A BBC híre szerint erre azt követően került sor, hogy a múlt héten kiderült, a gyerekek kezelés nélkül maradtak, miután az orosz invázió miatt bezárták a kórházukat. A The Sun szerint ekkor kezdték szervezni, hogy a gyermekek és családjaik számára gyorsított eljárásban adjanak vízumot.

22:20 A lengyel határtól alig néhány tucat kilométerre található Javorivet ért, és 35 halálos áldozattal járó orosz rakétatamádást követően Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes a Sky Newsnak arról beszélt, nagyon provokatív lépésnek érzi az oroszt támadást, hiszen nagyon közel történt az incidens az ukrán-lengyel határhoz. Hangsúlyozta, a rakétatámadásra egy határátkelőhöz közel került sor, ahol menekültek ezrei igyekeznek elhagyni Ukrajnát. „Úgy vélem, az orosz hadsereg nagyon jól tudja, hol van a határ, amely nemcsak a Lengyelország és Ukrajna közötti határ, hanem egyben a NATO és egy nem NATO-ország közötti határ is” – tette hozzá a politikus. Przydacz egyben több támogatást, felszerelést és csapatokat kért a NATO-tól, „hogy megmutassuk, készen állunk a védelemre, és készen állunk Oroszország elrettentésére, hogy még csak gondolni se merjenek arra, hogy bármit is tegyen egy NATO-ország ellen.”

21:55 Azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint Oroszország katonai felszerelést és egyéb támogatást kér Kínától, az Egyesült Államokban működő kínai nagykövetség közölte, most az a legfontosabb, hogy a feszült helyzet ne eszkalálódjon, és ne kerüljön kicsúszásra az irányítás alól – idézi a The Guardian a Reuters hírét. A Financial Times korábban arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők szerint Oroszország az invázió kezdete óta katonai támogatást kér Kínától, és a Fehér Ház attól tart, hogy Peking alááshatja a Nyugat erőfeszítéseit Ukrajna megsegítésére.

21:45 Az ukrán védelmi minisztérium ingyenes hozzáférést kapott a Clearview AI-hoz – egy ellentmondásos megítélésű arcfelismerő szoftverhez, amely a közösségi médiából és más platformokról származó képeket szed le –, hogy hasznát vegye a háború idején. A Reuters hírét a The Guardian idézi: a Clearview AI már a háború kezdetén felajánlotta szolgáltatásait, hogy segítsen az orosz támadók leleplezésében, a félretájékoztatás elleni küzdelemben és a halottak azonosításában. Nem világos, hogy a védelmi minisztérium mire használja a szoftvert, de a Clearview vezérigazgatója azt mondta, hogy várhatóan más ukrán ügynökségek is elkezdik használni a szolgáltatást a következő napokban. A Clearview AI világszerte az adatvédelem megsértése miatt került tűz alá. Olaszország 20 millió eurós bírságot szabott ki a vállalatra az uniós fogyasztóvédelmi törvények megsértése miatt, és felszólította a céget, hogy törölje az olasz lakosokra vonatkozó összes adatát. Az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatala novemberben szintén felszólította a vállalatot, hogy állítsa le az összes felhasználói adat feldolgozását, Franciaország pedig decemberben adott ki hasonló utasítást.

21:30 Orosz katonai csapás rombolt le egy iskolát a Mikolajivtól 16 kilométerre keletre található Zelenoga faluban. A CNN tudósítása szerint Vitalij Kim Mikolajiv regionális katonai irányítása nevében elmondta, néhány ember a romok alá került, akiket kimentettek, a támadás során többen meghaltak vagy súlyosan megsebesültek.

21:15 Amerikai tisztviselők szerint Oroszország az invázió kezdete óta katonai felszerelést szeretne szerezni Kínától – írja a The Guardian a Financial Timesra hivatkozva. Félelmet váltott ki a Fehér Házban, hogy Kína úgy dönthet, segít Oroszországnak, ami aláássa az Ukrajna megsegítésére tett nyugati erőfeszítéseket. Más forrásból úgy értesült Financial Times, hogy az Egyesült Államok arra készül, figyelmeztesse szövetségeseit az esetleges kínai-orosz együttműködésre. Más amerikai tisztviselők szerint a jelek azt mutatják, Oroszország kifogyott bizonyos fegyverekből az ukrajnai háború a harmadik hetére.

21:01 Ihor Kolihajev, az oroszok által megszállt Herszon polgármestere kijelentette, a tömegtüntetések azt mutatják, „Herszon Ukrajna”, illetve hogy továbbra is ő akarja vezetni a várost. A CNN arról ír, hogy Kolihajev a Facebookon vasárnap közzétett videóban azt mondta: „a város normálisan működik, a városi tanács és az összes képviselő dolgozik, az összes közmű működik. Herszont március 3-án foglalták el az orosz erők. Az elmúlt napokban a herszoni regionális tanács legalább egy tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy a megszálló erők a „hersoni népköztársaság”, alapjait szeretnék lerakni. Vasárnap több száz tüntető özönlött az oroszok által megszállt város utcáira, hogy tiltakozzanak a feltételezett orosz tervek ellen. A polgármester szerint békés tiltakozás volt, hogy megmutassa, a polgárok szerint Herszon Ukrajna. A polgármester figyelmeztetett, a színfalak mögött megbeszélések zajlanak, vannak, akik meg akarják változtatni  Dél-Ukrajna politikai struktúráját. Kolykhaiev azt is elmondta, a várost elzárták a humanitárius segítségnyújtástól, lassan kifogynak a források.

20:45 A Sherlock sztárja – az Oscar-díjra is esélyes – Benedict Cumberbatch a vasárnapi Bafta filmdíjátadó előtt arról beszélt, hogy reméli, befogadhat egy menekültet. A BBC híre szerint Cumberbatch – aki az ukrán zászló színeivel ellátott kitűzőt viselt – arról is beszélt, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni a politikusokra, a Putyin-rezsimre, és továbbra is segíteni kell a menekülteknek

20:35 Volodimir Zelenszkij vasárnap felszólította a Microsoftot, az Oraclet és az SAP-ot, hogy hagyjanak fel termékeik támogatásával Oroszországban. A szoftvercégek már korábban leállították az új ügyfelek fogadását Oroszországban, de Zelenszkij számára ez kevés, szerinte az ilyen lépések csak fél megoldást jelentenek. A Microsoft, az SAP és az Oracle egyelőre nem válaszolt a felszólításra.

20:25 Borisz Johnson brit miniszterelnök vasárnap telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és elítélte Putyin barbár cselekedeteit. Kijelentette, hogy Nagy-Britannia továbbra is keresni fogja Ukrajna önvédelmének megerősítését. A CNN szerint Johnson hangsúlyozta, Putyin barbár tettei nemcsak Ukrajnát, hanem az egész emberiséget próbára teszik. A brit miniszterelnök tájékoztatta az ukrán elnököt, hogy többek között a Közös Expedíciós Erők keddi londoni találkozóján is keresni fogják a segítség megfelelő formáit.

20:20 Hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek. Az MTI híre szerint Peszkov szombaton arról beszélt, hogy az Ukrajnával videokapcsolaton keresztül folytatott megbeszéléseken az orosz delegációt, ugyanúgy, mint a fehéroroszországi személyes találkozókon, Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó vezeti. 

20:07 Az ukrán főügyészség szerint öt rakéta érte a Donyeck megyei Avdiivka kokszgyár területét. A Sky News híre szerint a legnagyobb ukrán acélipari vállalatnak a Metinvestnek a tulajdonában lévő üzem Ukrajna legnagyobb kokszgyára. Nem tudni, vannak-e áldozatok, de az biztos, hogy a létesítmény egy része, köztük egy csővezeték megsérült, így a 32 ezres városban szüntetel a fűtés.

19:37 Az Ukrenergo ukrán nemzeti energetikai vállalat (NEC) befejezte a 330 kV-os vezeték javítási munkálatait és újraindították a csernobili atomerőmű, valamint Szlavutics város áramellátását – idézi a Sky News a vállalat vasárnapi közleményét. A csernobili atomerőmű elektromos rendszere március 9-én egy orosz támadás során megsérült. A támadást követően az erőmű külső dízelgenerátorokra volt utalva, hogy a reaktorokat üzemben tartsa – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). 

19:17 A Financial Times szerint a brit kutatási és innovációs hivatal felfüggeszti az oroszországi tudósokhoz kapcsolódó projektek támogatásának kifizetését. A Sky News szerint a lépésre azt követően került sor, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, és a döntés mintegy 50, brit egyetemeken folyó projektekre nyújtott támogatást érint, amelyek összértéke több tízmillió fontra rúg.

19:07 A hónap eleje óta ostrom alatt álló Mariupolban a legrosszabb forgatókönyv valósulhat meg, ha a háborúban álló felek nem jutnak sürgősen humanitárius megállapodásra – figyelmeztetett vasárnap a Nemzetközi  Vöröskereszt. A közleményben, amelyet a The Guardian idéz, az is szerepel, hogy a szervezet kész semleges közvetítői szerepet vállalni az ügyben. Peter Maurer, a szervezet elnöke hozzátette, haladéktalanul konkrét, pontos és megvalósítható megállapodásra van szükség, hogy a távozni kívánó civilek biztonságba kerülhessenek, és az életmentő segélyek eljuthassanak azokhoz, akik maradnak.

18:45 Mostanáig több mint 140 ezer civilt evakuáltak az ukrajnai konfliktusövezetekből – írja a The Guardian a Reutersre hivatkozva, amely az ukrán miniszterelnök-helyettest idézi. Irina Verescsuk elmondta, egy humanitárius konvoj ismét nem tudta elérni az ostromlott Mariupolt az orosz ágyúzás miatt. „A menetoszlop az oroszok által megszállt Berdjanszkban maradt, és holnap ismét megpróbálja elérni Mariupolt” – mondta a politikus az országos televízióban vasárnap sugárzott interjúban. Vadim Denysenko, az ukrán belügyminisztérium tisztviselője pedig arról beszélt, hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadásokat indítanak az orosz csapatok ellen a dél-ukrajnai mikolajivi és a kelet-harkivi régióban. A főváros bekerítésével kapcsolatosan annyit mondott Denysenko, hogy „jelenleg nincs blokád, és a közeljövőben sem várható".

18:35 Boris Johnson brit miniszterelnök a héten fogadja az Európa Védelme konferenciára érkező Közös Expedíciós Erők (JEF) vezetőit. Dánia, Finnország, Észtország, Izland, Lettország, Litvánia, Hollandia, Finnország, Svédország és Norvégia képviselői az európai biztonság megerősítéséről és az Ukrajnának nyújtott védelmi célú katonai támogatás növeléséről szóló megbeszéléseken vesznek részt – olvasható a CNN hírében, amely a brit kormány vasárnap kiadott közleményére hivatkozik. A találkozó résztvevői várhatóan megvitatják a közös katonai gyakorlatok lehetőségét az északi és a balti térségben. Johnson a közleményben úgy fogalmazott: „az európai biztonságot megrendítette Oroszország Ukrajna elleni támadása, és partnereinkkel együtt lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy erősebbek és egységesebbek legyünk, mint korábban”.

18:20 Újságírók is voltak a vasárnapi oroszországi háborúellenes tüntetéseken letartóztatottak között – mondta Andrej Okun orosz újságíró a CNN-nek. A szentpétervári háborúellenes tüntetések során őrizetbe vették a sárga Press feliratú megkülönböztető mellényt viselő Anasztaszija Romanovát az MR7, Angelina Trofimenkót az Avtozak Live, Anasztaszija Rogascseva a SOTA, Andrej Okun a Zaksru és Jelena Lukjanova a Novaja Gazeta újságíróját. Okun arról is beszélt, hogy egyetlen pillanatot sem tudott dolgozni, mert amint elővette telefonját, rohamrendőrök egy rabszállító autóhoz kísérték anélkül, hogy bármilyen okot említettek volna. Az azóta szabadon engedett újságíró elmondta, kollégáival kollektív panaszt nyújtottak be a rendőri intézkedések és az újságírók jogellenes őrizetbe vétele ellen, amelyek minden egyes tiltakozó akcióval egyre nagyobb méreteket öltenek.

17:40 Újabb részletek derültek ki az ukrán–lengyel határtól alig tíz kilométerre lévő a javorivi Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központ elleni orosz rakétatámadásról – derül ki a BBC híréből. Helyi hivatalos közlés szerint akár 30 rakétát is kilőhettek a bázisra. Ezek közül néhányat elfogtak, de sok így is célt ért, legalább 35 ember meghalt, és több mint 130-an megsérültek. Egyes hírek szerint a bázist a háború kezdete óta külföldi harcosok kiképzésére, és Ukrajnába érkező fegyverek tárolására használják. A támadás nyomán Ukrajna újfent repüléstilalmi zóna bevezetését követelte az ország felett, de a Pentagon szóvivője, John Kirby ismét világossá tette, hogy erre nem kerül sor. Nem lenne értelme, hogy háború törjön ki két atomhatalom között.
Eközben az orosz védelmi minisztérium vállalta a felelősséget a katonai bázis elleni vasárnapi rakétatámadásért. A The Guardian a Reutersre hivatkozva arról is, hogy az orosz tájékoztatás szerint a külföldi zsoldosok és fegyverek tárolására használt javorivi létesítmény elleni támadásban akár 180 külföldi zsoldost és "nagy mennyiségű" fegyvert semmisítettek meg. Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte, hogy folytatni fogják a külföldi zsoldosok elleni támadásokat.

17:05 A horvát hatóságok szerint még mindig nem tisztázott, hogy ki indította el azt a katonai drónt, amely csütörtökön csapódott be Zágrábban – számolt be a BBC. A horvát hadsereg szakemberei szombaton kiásták a drón maradványait a becsapódáskor keletkezett kráterből, és megtalálták feketedobozát. Az adatok feldolgozása segíthet megállapítani, ki és milyen céllal lőtte ki gépet. Bár az ötvenéves konstrukciót még mindig használja az ukrán hadsereg, Kijevben tagadták a felelősséget az incidensért. Horvátországban nagy riadalmat keltett, hogy egy katonai drón Ukrajnából Zágrábba érkezhetett anélkül, hogy elfogták volna. Andrej Plenkovic miniszterelnök bírálta a NATO reakciójának hiányát, és szorosabb együttműködést sürgetett a tagállamok között.

16:37 Irpinyben egy hídon, a menekültekről készítettünk felvételeket, majd egy autóba szállva egy másik hídhoz indultunk, hogy ott is filmezzük a menekülőket. Egy ellenőrző ponton átkelve lőni kezdtek ránk, megfordultunk, de hiába, Brent Renaud barátomat nyakon lőtték – nyilatkozta Juan Arredond, a meggyilkot Renaud kollégára egy Twitter-felvételen, amelyről a BBC számol be. Az amerikai újságíró azt nem tudta, pontosan mi lett Renaud-val, mert kórházba szállították. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Renaud meggyilkolása következményeket von maga után Oroszországgal szemben. A politikus arról is beszélt, konzultálni fognak az ukrán tisztviselőkkel, hogy kiderítsék, hogyan történhetett mindez. Időközben a CNN arról számolt be, hogy a kijevi regionális rendőrség hivatalosan is bejelentette, az amerikai újságírót az orosz erők ölték meg. A rendőrség a holttestről és amerikai útleveléről készült fotót tett közzé bizonyítékként.

16:10 Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy ha Oroszország támadást intéz a NATO területe ellen, a szövetség teljes erővel fog válaszolni. A Sky News híre szerint Sullivan a CBS-nek arról is beszélt, egy orosz támadás az 5. cikkely érvénybe lépését vonná maga után, és a NATO-szövetség teljes erejét bevetnénk a válaszlépéshez. Egyúttal felhívta a figyelmet, ha Vlagyimir Putyin vegyi fegyvert vetne be a háborúban, az a nemzetközi jog egy újabb határvonalának átlépését jelentené.

15:50 Mariupol élelmiszer- és vízkészletei is kifogyóban vannak – írja a The Guardian a helyi hatóság vasárnapi tájékoztatására hivatkozva. A közlemény szerint az ukrán kormány erőfeszítéseket tesz a humanitárius segélyek eljuttatására a városba. Mariupolt jelenleg is lövik az orosz erők –  köztük civil célpontokat is. A városi tanács közlése szerint a városban a víz- és élelemhiány mellett az elektromos áram, fűtés  és mobilszolgáltatás sem üzemel. Korábban vasárnap Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy egy élelmet szállító konvoj mindössze két órányira van a várostól, ahol jelenleg 400 ezer ember rekedt.

15:31 Rob Portman amerikai republikánus szenátor, az ukrán frakció társelnöke a CNN amerikai hírcsatornán Dana Bashnak nyilatkozva vasárnap kijelentette, elengedhetetlen hogy MiG–29-es vadászgépeket küldjenek Ukrajnába. Érvelése szerint a vadászgéppekkel ugyanis nagyobb esélyük lenne az ukránoknak felvenni a versenyt a támadó orosz hadtestekkel. Értetlenségét fejezte ki a hivatalos amerikai, illetve NATO állásponttal kapcsolatosan, amely szerint aggályos lenne, ha vadászgépeket küldenének Ukrajnába, mert azt Moszkva úgy értelmezhetné, hogy a nyugati katonai szövetség közvetlenül részt vesz a háborúban. A szenátor szerint azt követően, hogy korábban már Stinger légvédelmi rakétákat is küldött az Egyesült Államok az ukránoknak, érthetetlen a késlekedés. Ugyanebben a műsorban Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere aggodalmát fejezte ki, hogy az oroszok vegyi vagy biológiai fegyvereket is bevetnek

15:11 Az elmúlt fél órában mindkét fél részéről több, potenciálisan ígéretesnek tűnő nyilatkozat látott napvilágot a tárgyalásokról – írja a Sky News. Mihajlo Podoljak ukrán tárgyaló és elnöki tanácsadó nyilatkozata szerint az elkövetkező napokban előrelépés történhet a tárgyalásokon, mivel az orosz fél konstruktívabbá vált. Hozzátette azonban, hogy egyetlen lényeges követelésükből sem engednek. Részletek cikkünkben.

14:21 A BBC értesülése szerint legalább 13 újságírót és 12 másik személyt vettek őrizetbe egy szentpétervári háborúellenes tüntetésen. „Az őrizetbe vétel okára nem adtak magyarázatot a hatóságok” - írta Andrej Okun újságíró a Telegram csatornáján. Az őrizetbe vett riporterek mind sajtómellényt viseltek és volt sajtóigazolványuk is.

14:00 Életét vesztette a New York Times újságírója Kijev közelében – értesült a The Guardian. A hírt a helyi rendőrség parancsnoka is megerősítette. Az 51 éves Brent Renaud videós újságíró akkor kapott halálos találatot, amikor az orosz erők tüzet nyitottak egy autóra Irpiny közelében. A támadást követően egy másik újságírót is kórházba szállítottak.

Brent Renaud számos díjjal kitüntetett televíziós újságíró és dokumentumfilmes volt. Az IMDB-n szereplő életrajza szerint az elmúlt két évtizedben bátyjával, Craig Renaud-val számos közös filmes és televíziós munkájuk volt, sokszor forgattak konfliktuszónákban, például az iraki és az afganisztáni háborúban, illetve természeti csapások helyszínén, mint a haiti földrengés. Többször jelölték őket Emmy-díjra. A The Telegraph azt közölte: Renaud korábban csakugyan a New York Timesnak dolgozott, de most nem az amerikai lap megbízásából tartózkodott Ukrajnában, ugyanakkor a Kyiv Post kiposztolta a Renaud újságíró igazolványáról készült képet, amelyen a New York Times újságírójaként szerepelt.

13:27 Csaknem 125 ezer embert evakuáltak eddig az ukrajnai konfliktuszónákból humanitárius folyosókon keresztül – számolt be Ukrajna elnöke vasárnapi videóüzenetében, amelyet a The Guardian szemlézett. Volodomir Zelenszkij arról beszélt: az elsődleges helyszín Mariupol volt, ahol 400 ezer ember esett csapdába,  szünetel a vízszolgáltatás, és kifogytak az élelemből. Elmondása szerint egy humanitárius konvoj a várostól 80 kilométerre jár, és két órán belül megérkezhet Mariupolba.

13:15 Csehország további 31,5 millió dolláros segítséget küld Ukrajnának a  katonai védekezéshez – közölte vasárnap a cseh védelmi miniszter a The Guardian tudósítása szerint. Jana Černochová egy cseh közmédiának adott tévéinterjúban beszélt erről, de további részleteket biztonsági okokra hivatkozva nem közölt.

12:46 Ferenc pápa a Vatikánban tartott vasárnapi beszédében az invázió leállítására szólított fel, és mészárlásnak nevezte azt, ami Ukrajnában történik – írja a Guardian. A pápa a Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt kijelentette: „Isten nevében hallgassák meg a szenvedő emberek kiáltását, és hagyják abba a bombázásokat és támadásokat. A gyermekkórházak és polgári célpontok elleni bombázásokat barbárságnak nevezte.

12:41 Nem lehetséges MIG–29-eseket Ukrajnába küldeni, és egy repüléstilalmi zóna bevezetése a harmadik világháború kezdetét jelentené – mondta Andrzej Duda lengyel elnök a BBC-nek adott interjújában. Bár szerinte Oroszország nagyon nehéz helyzetbe került, a lengyel államfő arról is beszélt: komolyan aggódik, hogy ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, a figyelme egy esetleges lengyelországi invázió felé fordul. Az interjú további részleteiről itt olvashat.

12:35 Izrael és Törökország tölthetik be a mediátor szerepét az újabb orosz-ukrán béketárgyalásokon  írja a The Guardian. A tárgyalások helyszínéről és kereteiről már megegyeztek Oroszországgal az ukrán elnök Volodomir Zelenszkij tanácsadója, Mihail Podoljak szerint. Podoljak, aki korábbi béketárgyalásokon is jelen volt, az ukrán állami televíziónak mondta ezt a Reuters szerint. Szintén a Reuters értesült úgy az ukrán tárgyaló féltől, hogy "eredményeket" hozhatnak az elkövetkező napok tárgyalásai Oroszországgal – ez utóbbi a Sky News tudósításában olvasható

12:34 Egymillióan maradtak gázszolgáltatás és fűtés nélkül Ukrajnában az invázió következtében – ezt a gázszállítást üzemeltető vállalat, a GTSOU közölte vasárnap. A cég szerint munkatársaik próbálják kijavítani a bombázás okozta károkat és újraindítani szolgáltatást.

11:48 Harmincötre emelkedhetett a Lemberg környéki, javorivi katonai bázis elleni támadás áldozatainak száma. A vasárnap reggeli támadásban Lemberg kormányzója, Makszim Kozickij szerint 35 ember halt meg, és 134-en megsérültek. A bázis mindössze 12 kilométerre fekszik a lengyel határtól.

11:19  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénzzel is támogatja a háború sújtotta ukrán olimpiai közösséget – adta hírül honlapján a testület. A NOB az egyelőre 200 ezer dolláros szolidaritási alapot a humanitárius segítségnyújtás részeként hozta létre, a többi között az Európai Olimpiai Bizottság, valamint Ukrajna Olimpiai Bizottságának elnöke, a NOB-tag Szergej Bubka vezette munkacsoport közreműködésével. A pénzből segítik a sportolók, edzők és családtagok kitelepítését a katonai eszkaláció veszélyes területeiről, valamint finanszírozzák a rászorulók menedékhez jutását és ellátását. A NOB hozzájárul továbbá az ukrán sportolók felkészüléséhez a nagy versenyekre.
Az alap pénzeinek elosztásáért Ukrajna Olimpiai Bizottsága a felelős. (MTI)

11:18  A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) vezetőtestülete úgy döntött, hogy az orosz sportolókat kizárja a versenyein való részvételből az Ukrajna elleni háború miatt. A FISU közleménye szerint a tiltás az év végéig biztosan hatályban marad. Az orosz inváziót támogató Fehéroroszország sportolói sem indulhatnak a FISU égisze alatt rendezett viadalokon. A két ország képviselői a nyári Universiadén, az egyetemisták és főiskolások csúcseseményén sem lehetnek ott, amelyet a kínai Csengtuban tartanak június 26. és július 7. között. A FISU egyúttal elvette valamennyi eseményének rendezési jogát, amelynek Oroszország lett volna a házigazdája. (MTI)

11:15 Kijevnek két hétre elegendő élelmiszer-tartaléka van egy esetleges blokád esetére – ezt közölték a helyi hatóságok a Reuters tudósítása szerint. Kétmillió ember nem hagyta el az otthonát Kijevben, de a városvezetés közleménye szerint nem hagyják őket támogatás nélkül, ha a helyzet rosszabbra fordul. 

 10.55 Legalább 9 halálos áldozata és 57 sérültje van a Lemberghez közeli, javorivi orosz támadásnak. Ezt a lembergi közigazgatás közölte.

10:47 A NATO főtitkára ismét kizárta a katonai szövetség beavatkozását az ukrajnai háborúba. Jens Stoltenberg szerint egy NATO-által felügyelt ukrajnai repüléstilalmi övezet sem jöhet szóba, mert az orosz inváziós erők megtámadását, közvetlen konfrontációt jelentene. A főtitkár nem zárta ki, hogy Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezheti. A részletek cikkünkben.

10:27 Csehország az Európai Unióhoz fordult, hogy segítsen az ukrajnai menekültek elszállásolásában, miután a cseh állam lehetőségei rövidesen kimerülnek. Vít Rakusan belügyminiszter szerint eddig több mint 200 ezer menekült érkezett Ukrajnából, döntően nők és gyermekek. A cseh állam komfortos ellátást 250 ezer menekültnek képes biztosítani. Csehország a hatóságok szerint ezt a felső határt legkésőbb két-három héten belül biztosan eléri. (MTI)

10:15 Új vezetőt nevezhettek ki az oroszok Melitopol élére. Halina Danilcsenko az ellenállás beszüntetésére és az „új realitáshoz való alkalmazkodásra” szólította fel a dél-ukrajnai városban élőket. A részletek cikkünkben.

9:50 A brit védelmi minisztérium ma reggel is közzétette a napi jelentését az ukrajnai háborúról. Mint megállapították, a legfontosabb történések a következők: Az ország keleti részén az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni az ukrán erőket. A Krím felől érkező orosz erők megkísérik megkerülni Mikolajivet, és nyugat felé, Odessza irányába próbálnak haladni. A brit védelmi minisztérium azt is hozzáteszi, hogy az oroszok nagy árat fizetnek az előrenyomulásért, mivel az ukrán erők továbbra is jelentős ellenállást tanúsítanak.

9:32 A lembergi régió kormányzója szerint kilencen meghaltak a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központ katonai bázisa elleni támadásban, továbbá 57-en sebesültek megírja a Guardian. Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter közölte, hogy a létesítményben külföldi katonai oktatók dolgoznak, de nem világos, hogy ők jelen voltak-e a támadás idején.

9:27 Az orosz csapatok az elmúlt 24 órában 14 kilométert nyomultak előre Ukrajna területén – számolt be az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Igor Konasenkov azt közölte az orosz hírügynökségekkel, hogy lelőttek egy ukrán SZU-24-es vadászgépet és két ukrán drónt is. Elmondása szerint a háború kezdete óta összesen 3687 katonai célpontot semmisítettek meg Ukrajnában – idézte a szóvivőt idéző Russia Today német kiadása. Az orosz fél hadijelentését független források nem erősítették meg.

9:05 Moszkvába várják ma a katari külügyminisztert, Mohamed bin Abdulrahman Al Thanit – számolt be a Reuters hírügynökség. Mint írják, a Szergej Lavrovval közös tárgyalásán várhatóan szó lesz Oroszország ukrajnai inváziójáról és az iráni nukleáris tárgyalásokról is.

8:55 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint vasárnap délutánra összehívták az Állandó Képviselők Tanácsát Brüsszelben azzal a lehetőséggel, hogy akár már ott döntés szülessen az újabb Oroszországgal szembeni szankciókról. A tárcavezető azonban nem biztos benne, hogy ez már ott megtörténhet. A Kossuth rádióban közölte azt is, hogy az MVM-el, a Mollal, valamint az Innovációs és Technológia Minisztériummal közösen elemzik a csomagot, amelyet csak akkor támogatnak, ha azok nem veszélyeztetik a magyar energiaellátás biztonságát. Részletek cikkünkben.

8:46 Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy eddig több mint 12 ezer orosz katona vesztette életét a harcokban, továbbá 374 harckocsit, 1226 páncélozott harci gépet és 140 tüzérségi rendszert semmisítettek meg. Oroszország ezzel szemben néhány száz orosz halottat ismert el eddig. Mivel nagyon nehéz megbízható információkhoz jutni, mindkét fél állítását érdemes fenntartásokkal kezelni. A brit hadsereg elemzői nemrégiben öt-hatezer fős orosz veszteséget tartottak reálisnak.

8:33 Orosz információk szerint újabb mariupoli evakuálási akció végződött kudarccal. 50 civilekkel teli autóbusz nem tudta elhagyni a dél-ukrajnai kikötővárost a belövések miatt. Erről az orosz védelmi minisztérium vezérezredese beszélt az Interfax orosz hírügynökségnek. Azt is írták a Der Spiegel szemléje szerint, hogy több ortodox pap beleegyezett, hogy elkísérik a lakosokat, amikor elhagyják az orosz ostrom alatt lévő várost. Az esetről Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt közölte, hogy a konvojt öt órán át váratták egy ellenőrzőpontnál. Elmondása szerint ma ismét megpróbálják elindítani a menekültkonvojt.

8:14 A Guardian helyszíni tudósítása szerint Javorivban, a lengyel határtól mindössze 20 km-re lévő városban 5 óra 45 perckor történt rakétatámadás. A helyi katonai bázis környékét két nagy robbanás rázta meg. A lapnak a mentőszolgálat munkatársa azt nyilatkozta, hogy sok sérültet találtak a helyszínen. A Javorivtől keletre fekvő Lemberget is támadás érte. Meg nem erősített hírek szerint az ukrán légvédelem egy orosz rakétát lőtt le.

8:08 Az ukrajnai háború elől szombaton 3730 ember, köztük 1247 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap. Részletek cikkünkben.

7:50 Lemberghez hasonlóan Nyugat-Ukrajnában fekvő Ivano-Frankivszkban is robbanásokat lehetett ma reggel hallani. Erről a 230 ezer lakosú város polgármestere számolt be a közösségi oldalán a BBC hírfolyama szerint. Rucslan Marcsinkiv polgármester közlése szerint a repülőteret bombázhatták az orosz erők. Ivano-Frankivszk Lembergtől 114 kilométerre, délre fekszik. 

7:42 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legújabb videóüzenetében megfenyegette az Oroszországgal együttműködőket és támogatókat. –Aki támogatja az orosz megszállókat, azok a saját ítéletüket írják alá – mondta. Kijelentette: az vár rájuk, mint az – állítása szerint – 12 ezer megszállóra, akik már életüket veszítették az ukrajnai háborúban. Zelenszkij ezzel a kijelentésével az ország déli részén található Herszon közelében történt eseményekre utalt, ahol – ukrán állítások szerint – „álköztársaságokat” akartak létrehozni helyi politikusok megzsarolásával.

7.17 Légicsapás ért vasárnap reggel egy légibázist Lemberg közelében. Erről a CNN számolt be. Helyi beszámolók alapján összesen nyolc rakéta csapódott be a bázisba, halálos áldozatról nem érkezett hír. A DPA német hírügynökség lengyel határ túloldalán, Przemyslben tartózkodó riportere szerint a robbanásokat ott is hallották.