Olaj a tűzre Kína feltételezett kémballonbotránya?

Olaj a tűzre Kína feltételezett kémballonbotránya?

Az amerikai védelmi minisztériumnak a CNN hírtelevízió által bemutatott felvétele a feltételezett kínai kémballonról (Forrás: CNN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb diplomáciai botrány kerekedett abból, hogy egy kínai ballon a csütörtökön közel került az Egyesült Államok keleti partvidékéhez, és az előrejelzések szerint a hétvégén eléri a partvonalat Észak- és Dél-Karolina szövetségi államok magasságában. A feltételezett eszköz ugyanis egy kémballon, amelynek alsó részén a közreadott felvételek szerint megfigyelésre alkalmas eszközök, így kamerák, radarok, különböző érzékelők és kommunikációs eszközök lehetnek.

A kifejezetten nagy, mintegy három busznyi méretű ballon a vadászrepülők feletti magasságban repül, a 24–37 kilométeres tartományban. A repülő járművet elsőként Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt szerdán az Egyesült Államok légterébe lépett volna. Ott a Montana államban található Billings városa fölött tűnt fel, ahol többen azt hitték, hogy UFO-t látnak. A BBC beszámolója szerint először azt hitték, egy csillagról van szó, ám később kiderült, valami egészen más dologra bukkantak az amerikai védelmi minisztérium illetékesei.

Az amerikai diplomáciát rettentően felbosszanthatta az ország közelében felbukkanó eszköz, Antony Blinken külügyminiszter ugyanis – ahogy arról lapunk is beszámolt – lemondta február 5–6-ára Pekingbe tervezett látogatását. A tervezett találkozó elmaradása több, a két nagyhatalom közötti érzékeny kérdés esetleges csillapítását, rendezését, átbeszélését lassítja. Ezek között van a Kína által illegitimnek tartott szigettel, Tajvannal kapcsolatos feszültségek, de olyan egyéb „kémkedéshez” kapcsolható ügyek, mint a ma talán a legnépszerűbbnek számító kínai videómegosztó/mém alkalmazás, a TikTok esetleges betiltása, vagy egyéb, kínai gyártmányú eszközök miatti kételyek.

Diplomácia szempontból különösen „kínos”, épp a botrány kellős közepén, szombaton jelentette be Kína, hogy tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalmuk Oroszországgal, miután Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten Oroszországba látogatott és többek között találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. „Kína kész együttműködni Oroszországgal stratégiai partnerségük megvalósítása és a kapcsolatuk további fejlődésének előmozdítása érdekében” – írta a pekingi tárca.

Kína egyébként pénteken ismerte el, hogy övé a kérdéses ballon, ugyanakkor határozottan tagadták, hogy kémeszköz lenne. Friss beszámolók szerint egy újabb eszköz is feltűnt az égen, amelyet Dél-Amerika felett láttak átrepülni. A Pentagon ugyanakkor azt nem tudta megerősíteni, hogy az vajon ugyanolyan eszköz lehet-e, mint amit az Egyesült Államok keleti partja mentén figyeltek meg.

A pekingi diplomácia közben nyugalmat kért az üggyel kapcsolatban. A kínai külügy szerint nem érdemes nagyobbra fújni azt, ami nem is az, aminek látszik. Közölték azt is, felvették a kapcsolatot az amerikai féllel az ügyben. A szombaton kiadott kínai közlemény azt is aláhúzta, soha nem sértették meg egyetlen szuverén állam területét vagy légterét sem.

Az amerikai védelmi minisztérium azt is közölte, noha megtehetnék, nem tervezik lelőni a kínai eszközt.