Oltási bizonyítvánnyal nincs karantén Horvátországban

Oltási bizonyítvánnyal nincs karantén Horvátországban

Koronavírus – Horvátország: fürdőző turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. június 30-án (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horvátország április 1-jétől módosít határátlépési feltételein, és felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal, vagy voltak már fertőzöttek. A gyerekeknek hétéves korig nem lesz szükségük semmilyen igazolásra – írja az MTI  Davor Bozinovic horvát belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra hivatkozva.

A határt április elsejéig néhány kivételtől eltekintve csak negatív PCR-teszttel lehet átlépni, azt követően lép életbe az új szabály.

A szigorításokkal kapcsolatban a miniszter megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint a húsvéti ünnepekre országos szinten nem hoznak újabb korlátozásokat. Ugyanakkora a megyék saját területükön dönthetnek szigorúbb intézkedésekről. Ezt korábban négy megye meg is tette, tíz megyében pedig már ettől a héttől online oktatásra álltak át.

A jelenlegi járványügyi intézkedések március 31-ig vannak hatályban.

Horvátországban több mint negyven százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt héthez képest, és meghatározóvá vált a gyorsabban terjedő brit variáns. Azonban még így is sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, mint hazánk, amit a következő számok is alátámasztanak.

Az országban az elmúlt napon 1802 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 264 111-et. Az elmúlt 24 órában 16-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5854-re emelkedett. Kórházban 1107 beteget ápolnak, közülük 115-en vannak lélegeztetőgépen.