Oltási rekord született Németországban

Oltási rekord született Németországban

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a koronavírus-veszélyre figyelmeztető, kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazás bevezetésének első száz napja után tartott sajtótájékoztatón Berlinben 2020. szeptember 23-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új oltási rekordról számolt be Jens Spahn német egészségügyi miniszter. Szerdán 1,35 millió adag koronavírus elleni védőoltást adtak be Németországban. Ez új rekord, még soha ennyi vakcinát nem adtak be egyetlen nap alatt – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A miniszter az új csúcsot úgy kommentálta, hogy ez nagy előrelépést jelent. Egyben azt is jelenti, hogy szerdán és csütörtökön a németországi lakosság közel két százaléka megkapta az oltást.

Összességében az országban 29,8 millió ember kapott már legalább egy adag vakcinát, ez a 83 milliós ország 35,9 százalékának felel meg. Közülük 8,8 millióan (10,6 százalék) már teljes védettséget élveznek, azaz megkapták a második dózist is. Németországban az AstraZeneca, a Pfizer, a Moderna és a Janssen vakcinával oltanak.

Németországban ezekben a napokban változik az oltási rend. Ezzel kapcsolatban Spahn türelemre intett. Az intézkedés nem jelenti azt, hogy rögvest mindenkit oltani fognak – hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor néhány tartományban már a rizikócsoporttól függetlenül osztottak védőoltásokat.

Közben Berlin szenátusa azt jelentette be, hogy a német főváros kávézói és éttermei a teraszaikon a pünkösdöt megelőző péntektől ismét fogadhatnak vendégeket. Ennek feltétele a higiéniai szabályok betartása mellett az, hogy a Németországban a járványügyi szempontból mérvadónak tartott, úgynevezett 7 napos előfordulási érték stabilan 100 alatt legyen. A vendégektől negatív teszteredményt követelnek meg, vagy pedig teljes körű védettséget. A vendéglátóhelyek belső terei viszont továbbra is zárva maradnak. A hotelek és más szállások nyitási tervéről még nem közöltek információt – írja ugyancsak az FAZ.