Putyinék szinte 100 százalékos csatlakozási vágyról szóló részeredményeket közöltek

Putyinék szinte 100 százalékos csatlakozási vágyról szóló részeredményeket közöltek

Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajna területén önhatalmúlag kikiáltott, oroszbarát „Luhanszki Népköztársaság” vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután voksolt egy luhanszki szavazóhelyiségben 2022. szeptember 27-én. A háttérben állig felfegyverzett katona (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz állami médiában megjelentek kedden a négy megszállt területen múlt héten hirdetett, és kedd estig tartó „népszavazások” részeredményei. E szerint a zaporizzsjai, a herszoni, a donyecki és a luhanszki „referendumokon” mindenhol 97 százalék fölött volt az Oroszországhoz csatlakozni akarók aránya. A feldolgozottság 18-20, a herszoni régió esetében 27 százalékos volt.

Később újabb részeredményeket közöltek az oroszok. E szerint a régiók azon lakosainak, akik jelenleg Oroszországban élnek, mintegy 97-98 százaléka voksolt a csatlakozás mellett, közölték az orosz hírügynökségek a szavazatok 100 százalékának összesítése alapján. A szakadár Donyecki Népköztársaság „állampolgárainak” a 98,69, a Luhanszki Népköztársaságének a 97,93, Herszon megyéének a 96,75 százaléka, Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került része lakónak pedig a 97,81 százaléka szavazott a leendő orosz annektálásra az oroszországi szavazókörzetekben.

Az ukrajnai régiókban az előzetes végeredményt a TASZSZ hírügynökség szerint várhatóan szerda reggelre összesítik, a hivatalos eredményeket pedig öt napon belül fogják nyilvánosságra hozni. A szavazatszámlálás a Donyecki Népköztársaságban közép-európai idő szerint 19 órai, a többi három régióban 15 órai urnazárás után kezdődött el. Kedd este a Donyecki Népköztársaságban a szavazatok 31,74 százalékos feldolgozottsága mellett 93,95, a Luhanszki Népköztársaságban pedig 82,8 százalékos feldolgozottság mellett 98,53 százalék volt az Oroszországhoz csatlakozás támogatottsága. Zaporizzsja megyében ez az arány 90 százalékos feldolgozottság mellett 92,74, Herszon megyében pedig 76 százaléknyi számlálást követően 86 százalékos volt. Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke bejelentette, hogy a kamara jövő keddre tűzi napirendre az ukrajnai régiók csatlakozásának kérdését.

Az ukránok már jó előre közölték, hogy a Vlagyimir Putyin által múlt szerdán bejelentett, fiktív népszavazások semmin sem változtatnak. Az eredményt egyébként még az olyan, Oroszországgal baráti államok sem fogadják el, mint Szerbia. A szavazatokat fegyveres katonák között kell leadni. Oroszország „meg akarja menteni” a négy ukrán megye lakosságát – közölte Vlagyimir Putyin kedden.

Mint megírtuk, az aggodalmak szerint pénteken jelentheti be Vlagyimir Putyin a szakadár ukrán területek Oroszországhoz való csatlakozását, ezzel egy újabb szakaszába léptetve a háborút. Azt múlt héten már egyértelművé tették, hogy a sebtében megszervezett, mások által illegitimnek tartott népszavazások után a területeket elcsatolnák, és azokat készek lesznek nukleáris fegyverrel is megvédeni. A brit hírszerzés szerint az orosz elnök pénteken szólíthatja meg az alsó- és felsőházat, ekkor pedig hivatalosan is bejelentheti az elfoglalt területek Oroszországhoz való csatlakozását. Moszkva egyébként ezzel a lépésével Ukrajna területének tizenöt százalékát vonná magához. Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban és Zaporizzsjában kezdődtek meg pénteken a népszavazások, bár a nemzetközi, nyugati közösség ezek demokratikusságát, tisztaságát megkérdőjelezi.