Omszki kórház: Nem igazolódott be a mérgezés gyanúja Navalnijnél

Omszki kórház: Nem igazolódott be a mérgezés gyanúja Navalnijnél

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Oroszországban lévő omszki kórház szerint nem igazolódott be a mérgezés gyanúja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnál – legalábbis ezt jelentette be Anatolij Kalinyicsenko, a beteget ellátó intézmény helyettes főorvosa hétfői sajtótájékoztatóján. A politikust közben már Berlinben kezelik.

Az omszki kórház helyettes főorvosának beszámolója szerint a mentőben is felmerült a mérgezés gyanúja, ezért Navalnijt azonnal a toxikológiára szállították be. – Ha bármivel is megerősített mérgezést találtunk volna, sokkal könnyebb lett volna nekünk. De két laboratóriumból kaptunk végleges választ arról, hogy méregnek vagy méreghatás termékének tekinthető vegyi-toxikológiai anyagot nem találtak – mondta.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai és hozzátartozói szerint megmérgezték, és az orvosok csak azért tartották a kórházban, hogy a méreg kiürüljön a szervezetéből.

Az omszki orvosok szerint ezzel szemben azt állítják, a legvalószínűbbnek azt tűnik, hogy a politikusnak megbomlott a szénhidrát-egyensúlya, anyagcserezavar lépett fel nála, amelyet a vércukorszint hirtelen zuhanása váltott ki.

Az orosz ellenzéki politikust szombaton Berlinbe szállították kórházi kezelésre, Európa egyik legnagyobb egyetemi kórházában, a berlini Charité kórházba.

Az omszki orvos hétfőn arról is beszélt, hogy hogy a közösségi médiában a családjával együtt többtucatnyi fizikai fenyegetést kapott, amíg Navalnij a kórházban volt. – De ez természetesen semmire nem volt hatással. Isten legyen ezeknek az embereknek a bírája. Mi egy embert gyógyítottunk – nyilatkozott. A mentőkórház főorvosa, Alekszandr Murahovszkij pedig azt mondta, hogy személyesen nem kapott fenyegetést, a hivatalába ugyanakkor több ezer hívás futott be. Kifogásolta, hogy a Navalnij kezelése alatt a kórház körül összeverődött tömegen olykor még a mentő is nehezen tudott átvergődni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mentőben szállított páciensekről felvételeket készítettek.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vett részt a Navalnij Németországba szállítására vonatkozó döntés meghozatalában Mint mondta, ez a kérdés nem tartozik az államfő hatáskörébe. Elmondása szerint „abszolút orvosi döntésről volt szó, amely a páciens egészségétől függött”, és nem volt semmi ok nemzetközi tárgyalásokra. Peszkov méltatta az illetékes orosz hatóságok hatékonyságát az elszállítás hivatalos feltételeinek biztosításában.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap egyébként a hétvégén, belbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Navalnijt az elmúlt napokban megfigyelték a Novoszibirszket és Tomszkot érintő útja során. Követői tisztában voltak vele, hogy hol szállt meg, kivel beszélt, és mit evett. A lap azt állította, hogy ilyen szintű megfigyelés mellett a politikust nem mérgezhették meg a reptéren vagy a gépen.

(MTI)