Öngyilkosságot kísérelhetett meg a volt szlovák rendőrfőkapitány

Öngyilkosságot kísérelhetett meg a volt szlovák rendőrfőkapitány

Milan Lucansky rendőrtábornok egy 2020 júliusi sajtótájékoztatón (Forrás: Milan Lucansky Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öngyilkosságot próbált elkövetni a korrupció vádjával december elején vizsgálati fogságba helyezett Milan Lucansky volt szlovák országos rendőrfőkapitány a cellájában – állítja a Refresher.sk. A szlovák hírportál úgy tudja, Lucansky, aki 2018 júniusától 2020 augusztusáig töltötte be tisztségét, megpróbálta felakasztani magát eperjesi magánzárkájában.

Az 51 éves rendőrtábornokot a napokban a rózsahegyi kórházba szállították. Ahogy a Parameter.sk is írja, korábban több verzió is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy vajon mi történhetett vele, mint például, hogy a szemében elpattant egy hajszálér, vagy azt is pletykálták, hogy a börtönőrök bánthatták őt. Az öngyilkosság tényét három magasrangú forrás is megerősítette a Refresher.sk számára.

A szlovák sajtó értesülései szerint Lucanskyt 510 ezer euró (180 millió forint) kenőpénz elfogadásával gyanúsítják. A volt rendőrfőnököt a Júdás fedőnevű rendőrségi akció keretében fogták el. Lucanskyn kívül vizsgálati őrizetbe került Boris Bena, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) helyettes vezetője, illetve a biztonsági szolgálatok öt magas rangú volt, illetve jelenlegi vezető tisztségviselője, köztük Peter Gasparovic, a titkosszolgálat kémelhárításának egykori főnöke.

Ahogy arról az MTI is beszámolt, a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az elmúlt hetekben több komoly visszhangot kiváltó őrizetbe vételt is végrehajtott, főként magas beosztású jelenlegi és volt rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel, illetve a gazdasági élet néhány befolyásos szereplőjével szemben. Főként korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűnügyi tevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat velük szemben.

Az akciók novemberben indultak, az őrizetbe vettek között van mások mellett két volt országos rendőrfőkapitány és az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a Penta egyik társtulajdonosa is. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a gyanúsítottak többége Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője közel három évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása nyomán távozott tisztségéből. Kuciak többek között korrupciós hálózatokat fedett fel a karhatalmi struktúrákon belül.