Órákon belül az elmúlt 150 év egyik legnagyobb vihara csaphat le New Orleansra

Órákon belül az elmúlt 150 év egyik legnagyobb vihara csaphat le New Orleansra

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal és a Nemzeti Hurrikán Központ képe az Ida hurrikán várható érkezéséről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte napra pontosan 16 évvel a Katrina hurrikán több ezer életet követő tombolása után újra veszélyben van Louisiana állam legnagyobb városa, New Orleans. Az Időkép híradása szerint az elmúlt 150 év egyik legnagyobb viharának érkezése várható mindössze pár órán belül.

Jelenleg a trópusi ciklon alig 150 kilométerre van az Egyesült Államok déli partjaitól, legerősebb széllökései pedig a 240 km/h sebességet is meghaladják, miközben további erősödés is várható. Ha így történne, akkor már elérné az 5-ös kategóriájú besorolást. Eddig még nem volt olyan ötös kategóriájú hurrikán, amelyik ne követelt volna emberéletet. A hivatalok figyelmeztetése szerint a széllökések jelentős károkat okozhatnak az infrastruktúrában, azaz, elsősorban áramkimaradásokhoz vezethetnek, másfelől az ivóvíz-ellátást veszélyeztetik.

Az óceán felkavart vize akár 3,5–5 méteres hullámokat is csaphat a partszakaszokon, ami közvetlen életveszélyt jelent. Amennyiben a hurrikán dagály idején érkezne, akkor az New Orleans valószínű elárasztását is jelentené egyúttal.

Már most vészhelyzetet hirdettek Louisiana államban, és a hatóságok megkérték a lakókat, hogy aki teheti, hagyja el az államot, ennek megfelelően több tízezer ember kelt útra, és alakultak ki hatalmas torlódások az utakon, miközben pár part menti terület, illetve sziget esetén kötelező evakuációt rendeltek el.

Mivel a covid-járvány miatt továbbra is tele vannak a kórházak és az intenzív-osztályok, a természeti csapás megbéníthatja a közgyógyellátást az államban. Louisiana az egyik legkevésbé átoltott állam az Egyesült Államok tagállamai közül, mindössze alig több, mint 60 százaléka a lakosságnak az, amelyik legalább egy oltást kapott, és mindössze 51 százalék kapott két oltást is.