Orbán Kijev helyett egy jóval kevesebb bátorságot igénylő fővárosban tárgyalt

Orbán Kijev helyett egy jóval kevesebb bátorságot igénylő fővárosban tárgyalt

Belgrád, 2022. március 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j2) találkozója Belgrádban 2022. március 19-én. A megbeszélésen az orosz ukrán háborúról, Európa biztonsági helyzetéről, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváiról valamint a szerb-magyar gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről volt szó. Balról Ana Brnabic szerb miniszterelnök. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belgrádban tárgyalt Alekszandar Vucic szerb államfővel Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A megbeszélésen, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, az orosz ukrán háborúról, Európa biztonsági helyzetéről, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváiról valamint a szerb-magyar gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről volt szó. Orbán Viktor és Aleksandar Vucic leszögezte: Magyarország és Szerbia is békét szeretne. Országaink érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból, mert háborúban nem lehetséges a gazdasági fejlődés. A két vezető szombaton közösen részt vesz a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, Újvidéken.

Az ukrajnai háború rámutatott a békés egymás mellett élés fontosságára Közép-Európában, ezért is lényeges, hogy Magyarország és Szerbia az ellenséges viszonyát stratégiai partnerséggé, sőt barátsággá tudta alakítani - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton ugyancsak Belgrádban.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ezen történelmi barátság fő haszonélvezői a szerb és a magyar emberek a határ mindkét oldalán. Illetve hozzátette, hogy Magyarország és Szerbia erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire, a két gazdaság pedig erősíti, segíti egymást, az együttműködés rekordokat dönt.

Szijjártó Péter rendkívül fontosnak nevezte a jelenlegi helyzetben, hogy a felek hozzájárulnak egymás energiabiztonságának garantálásához, s rámutatott, hogy hazánk a földgáz jelentős részét déli irányból kapja. "Az elmúlt időszakban felröppent álhírek és hazugságok ellenére a déli földgázszállítási útvonal menetrendszerűen, zavartalanul, szerződés szerint működik" - fogalmazott. 

Címkék: Orbán Viktor