Orbán, a vicces miniszterelnök

Orbán, a vicces miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. Mellette Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Florian Scheuba osztrák komikus ismét a magyar miniszterelnökön és a nevéhez fűződő korrupción köszörülte a nyelvét az osztrák Der Standard mai számában. A humorista szerint Orbán Viktor elszántnak tűnik, amikor „zéró toleranciát” emleget a korrupcióval kapcsolatban, de ez láthatóan nem vonatkozik a családjára és baráti körére.

Scheuba emlékeztetett, hogy a magyar kormányfő néhány évvel ezelőtt elfogadtatott egy törvényt, amely alapján akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható az, aki „vicceket és karikatúrákat közöl a Szent Koronáról”. Scheuba 2013 decemberében két művészkollégájával az akkori bécsi magyar nagykövettől, Szalay-Bobrovniczky Vincétől akarta megtudni, hogyan kell elképzelni egy ilyen büntethető viccet a gyakorlatban. Őexcellenciája igyekezett humorosan válaszolni a kérdésekre, és ahogy Scheuba írja, az általuk vitt Korona-másolatot a nagykövet rá is húzta az irodájában lévő lámpára. Ez felháborodott reakciókhoz vezetett a magyar parlamentben, és a komikus szerint ez az eset vezetett a nagykövet visszahívásához. 

A szerző emlékeztet arra, hogy Hegedűs István, Orbán egykori párttársa a magyarországi tüntetésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, van néhány elég brutális vicc Orbánról, és ez elég veszélyes egy olyasvalaki számára, aki autoriter módon igyekszik fellépni. Nem lenne meglepő, ha a miniszterelnök hevesen reagálna a róla szóló viccekre – folytatta Scheuba  -, és ez már be is következett, meglehetősen váratlanul. A komikus felidézte, hogy Orbán azzal a vicces kijelentéssel lepte meg a világot sajtótájékoztatóján, hogy azt mondta, Magyarországon egyáltalán nem hajlandó eltűrni a korrupciót, nulla tolerancia van. "Ez úgy hangzik egy szorgos kleptokrata szájából, mintha Zuckerberg nulla toleranciát sürgetne az adóelkerülőkkel szemben és vitatná, hogy a Facebook ismeri a felhasználók adatait. Tehát jó vicc, amivel Orbán akár alátámaszthatta volna, hogy kész az öniróniára. Ám leginkább az rajzolódik ki belőle, hogy nagy heccet akar csinálni" - fejtegette Scheuba. 

Mint kifejtette, ugyanerre példa Perényi János, "a szent-lámpabúrás korona miatt szerencsétlenül járt nagykövet" utódja, aki nekiugrott Scheubának tavaly tavasszal, miután a humorista Orbán és a klánjának néhány bűnös összefonódásáról írt kommentárt. A később szintén menesztett Perényi aztán azzal került a címlapokra, hogy egy 250 ezer eurós Aston Martin luxusautót szerzett be, és jogellenesen volt rajta a diplomáciai rendszám. Ez persze - teszi hozzá - orbáni mércével mérve maximum bagatell, ám annál meglepőbb, hogy a diplomatát elbocsátották a Külügyből.  Úgy tűnik tehát, hogy Orbán komolyan veszi a „zéró toleranciáját”, legalábbis családja és baráti körén kívül. - Ha legalább visszafizetné az EU csalásügyi hivatala által követelt 43 millió euró legalább egy részét, nekünk is lenne okunk a nevetésre – fejezi be a humorista.