Orbán ellen tüntettek a brüsszeli magyarok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint százan vettek részt a Radikális Európai Demokraták nevű szervezet Stop Orbán elnevezéssel tüntetésén Brüsszelben, amelyet az ellenzéki pártok támogattak. A demonstrációt az uniós negyed központjába, az Európai Bizottság és az Európai Tanács épülete közé szervezték.

„Magyarnak lenni ugyanolyan fontos, mint európainak maradni” – jelentette ki Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője arról is beszélt, hogy azoknak, akik szervezték ezt a tüntetést és akik részt vesznek rajta, az a dolguk, hogy megmentsék Magyarországot a diktatúrától. A politikus figyelmeztetett arra is, hogy nagy árat fizethet az ország a kormány jelenlegi politikájáért.

Elfogadta a szervezők meghívását a tüntetésre Judith Sargentini, a Zöldek európai parlamenti képviselője, aki az EP által kéthamados többséggel elfogadott magyar országjelentés készítője volt, és aki ezt követően a magyar kormánykommunikáció célpontja volt, olyannyira, hogy a személyét ért támadások miatt bejelentette, a közeljövőben nem is kíván Magyarországra jönni. Sargentini kiemelte, számára mindig meglepő, ha egy politikus összekeveri a kormányát az országgal, márpedig Orbán Viktor folyamatosan ezt teszi. A jelentésben felsorolt jogállamisági kifogások a kormány teljesítményét minősítik, azt nem lehet az ország egész lakosságára vonatkoztatni. A holland politikus azt is hangsúlyozta, a magyarok ugyanolyan polgárai az EU-nak, mint a más nemzetek tagjai, ezért ugyanazok a jogok őket is megilletik.

Judith Sargentini beszélt az európai tagállamok felelősségéről, hiszen a Magyarországról szóló jelentéssel kapcsolatban még semmi érdemi nem történt az Európai Tanácsban, holott ez az a fórum, ahol most egyfajta párbeszédet kellene folytatni a tagállamoknak a magyar kormánnyal. Ehhez képest – idézte fel Sargentini – az Orbán-kormány tovább folytatta a demokratikus intézmények elleni támadását. A képviselő végül szolidaritásáról biztosította azokat is, akik Brüsszelben, de azokat is, akik a magyar városok utcán tüntetnek.

„Nem Soros, hanem a düh küldött ide” - kezdte beszédét Németh Balázs, a Momentum politikusa. Véleménye szerint Orbánék félnek Európától, az európai értékekről, ezt bizonyítják a milliárdos hazugságkampányok. Németh Balázs szerint ki kell mondani, a magyar kormány és a Fidesz politikusai nem európaiak, legfeljebb úgy néznek ki. Ezt követően felolvasta az ellenzék öt pontját, majd egy lila füstgyertyát gyújtott a rögtönzött színpadon.

Kendernay János, az LMP politikusa arra hívta fel a figyelmet, az Orbán-rendszer nem az emberek érdekeit szolgálja, hanem a tőke világát. Rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy elfogy a munkaerő Magyarországról, közben azonban a kormány csendben gazdasági bevándorlókat telepít be azért, hogy még több rabszolgát lehessen a gyártószalagok mellé állítani. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője levélben köszöntötte a tüntetőket, és üzenetében arra figyelmeztetett, hogy „Orbán olyan országot épít, ahol Mészáros Lőrincek földjén jobbágyok dolgoznak Tiborcz alvállalkozói pedig éhbérért dolgoztatják az embereket az összeszerelő üzemekben és csak évekre rá kapják meg a pénzüket.”

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszédének nagy részét az Európai Néppártnak, a Fidesz pártcsaládjának szentelte. Molnár szerint meg kell értenie a Néppártnak, hogy nem apró rendszerhibákról, vagy egy-két rossz törvényről van szó, hanem arról, hogy az egész rendszer szembemegy az EU és a Néppárt értékeivel. Éppen ezért a pártcsalád vezetésének, ha hűségesek saját alapelveihez, be kell fejezniük a szerecsenmosdatást, és ki kell zárniuk a Fideszt a Néppártból.