Orbán levélben hízelgett a magát eltaktikázó és hoppon maradt Salvininek

Orbán levélben hízelgett a magát eltaktikázó és hoppon maradt Salvininek

Matteo Salvini és Orbán Viktor Budapesten 2019 májusában. (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár elbukott a bevándorlás elleni kiállásáról ismert olasz Matteo Salvini előre hozott választásokat célzó terve, Orbán Viktor miniszterelnök levélben dicsérte. Köszönetét fejezte ki az eddig kormányzó Lega vezetőjének „azért a munkáért, melyet az elmúlt időszakban Olaszországért és egész Európáért, benne Magyarországért végzett” – erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

Megállapodtak az új olasz koalícióról, Salvini hoppon maradt | Magyar Hang

Megbukott Salvini előr ehozott választásokat célzó terve, Conte alakíthat ismét kormányt, ám ezúttal épp az eddig ellenzékben lévő nagy balközép riválissal, a Demokrata Párttal koalícióban. Olaszosan, hangos viták közepette, de megoldódni látszik a Matteo Salvini által kiprovokált belpolitikai válság. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) megegyezett arról, hogy Giuseppe Conte vezetésével kormányt alakít.

A magyar miniszterelnök egyúttal biztosította Matteo Salvinit arról, hogy „mi, magyarok soha nem fogjuk elfelejteni, hogy Ön volt az első olyan nyugat-európai vezető, aki meg akarta akadályozni az illegális migránsok Európába özönlését a Földközi-tengeren keresztül”. Orbán Viktor a jövőben is „harcostársként” tekint az olasz politikusra, függetlenül attól, hogyan alakulnak náluk a belpolitikai folyamatok.

Közben Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek. A szerdai megállapodás alapján ugyanis az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az egyébként korábban nagy ellenfélnek számító Demokrata Párt (PD) szerdán megegyezett arról, hogy Conte vezetésével kormányt alakít.