Orbán levelet írt arról Webernek, hogy megveti Marxot

Orbán levelet írt arról Webernek, hogy megveti Marxot

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ugyanannyira megvetjük Marxot, mint a nácikat – jelentette ki többes szám első személyben Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióvezetőjéhez szóló levelében. A Manfred Webernek írott válaszüzenetről a Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatta az MTI-t.

Az üzengetés előzőleg a Welt am Sonntag nevű lapban folyt, ahol Orbán december 20-án azt mondta, Weber megsértette a magyar népet. – Miféle ember az ilyen? Másodrendű európaiaknak tart bennünket? – reagált a frakcióvezető korábbi szavaira, miszerint nem kíván a magyarok szavazataival az Európai Bizottság elnöki székébe kerülni. Weber később véleménycikkben reagált az interjúra, azt írva, hogy Orbán Viktor politikája tévút. Hozzátette, aki egyenlőségjelet tesz az EU és a szovjet rezsim közé, az szét akarja rombolni Helmut Kohl és nemzedéke politikai örökségét.

Az önmagát elhallgattatni próbált ellenállóként lefestő Orbán most Szamizdat no. 5. címmel válaszolt, hosszan sorolva a koronavírus-járvány előtti, szerinte jó gazdasági adatokat. Szóba hozta a megduplázódó átlagbért és az ingyenes iskolai étkezést is, feltéve a kérdést: ez lenne-e a tévút.

Orbán hozzátette, Weber a magyarokat okolja, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét célzó ambíciói. Ezt megérti, de nem helyes, hogy egy európai pártcsalád vezetőjének tisztánlátását elhomályosítsa a személyes indulat, sőt, a gyűlölet – tette hozzá a miniszterelnök. Szerinte gyökeret vert az a nézet, hogy a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak csak közepe van, „ezért Weberék jobbra zárnak.”

A kormányfő megjegyezte azt is, Weberéknek meg kell érteniük, hogy Közép-Európában a Marx, Lenin és a kommunizmus iránt érzett megvetésünk nem kisebb, mint amit a nácik és a nemzetiszocialisták iránt érzünk. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy bár a XX. századi kommunista rezsimek valóban Marxra hivatkoztak, de ebbe az 1883-ban elhunyt filozófusnak már nem sok beleszólása lehetett. Őt nem a nácikkal, hanem maximum olyan jobboldali gondolkodókkal hozhatná egy lapra Orbán, akikre a nácik hivatkozni szoktak. A magyar kormány holdudvarában viszont jellemzően az utóbbi értelmiségiekkel jóval megengedőbbek tudnak lenni, mint mondjuk Marxszal. A Magyar Nemzet néven megjelenő lap pedig nemrég még Franco spanyol diktátorról is pozitív hangvételű cikket hozott ki.

Orbán mostani levelében azt is írta, egy brüsszeli pozícióra jelentkező politikus útja sosem könnyű, ha német.