Orbán: Magyarország klímabajnok

Orbán: Magyarország klímabajnok

Brüsszel, 2019. december 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (k) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) az EU-tagországok állam- és kormányfõi évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország klímabajnok lett, ezt itt Brüsszelben is elismerik – mondta Orbán Viktor videóüzenetében az Európai Tanács állam- és kormányfőinek péntek hajnalig tartó találkozójára reagálva. A tanácskozás első napján Lengyelország tiltakozása miatt nem tudott az Európai Tanács megegyezni az Európai Zöld Megállapodás végrehajtásáról, így ez a döntés már biztosan a jövő évre csúszik.

A kormányfő hivatalos Facebook-oldalán közzétett felvételen Orbán az mondja, az új szabályok nem vesznek el pénzt a felzárkózó országoktól a klímavédelem ürügyén.

„Tudjuk, hogy milyen fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, de mi, magyarok azt is tudjuk, hogy ennek ára van, méghozzá nagy ára van. Sikert értünk el, mert megteremtettük az esélyt arra, hogy az ezután meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy ne a szegényebb országok, és ne a szegényebb emberek fizessék meg az árát”

– mondta a miniszterelnök, megjegyezve: új szabályok bátoríthatják a nukleáris energia felhasználását, és van esély arra is, hogy az élelmiszer- és üzemanyagárak nem fognak drágulni a klímavédelem miatt. „Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre” – tette hozzá kormányfő.