Videón, ahogy Orbán megpróbálta, de nem sikerült kezet csókolnia a moldovai elnöknek

Videón, ahogy Orbán megpróbálta, de nem sikerült kezet csókolnia a moldovai elnöknek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Maia Sandu moldovai elnök (j) az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának kezdetén a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

45 ország részvételével tartották meg az Európai Politikai Közösség (EPK) találkozóját csütörtökön a Moldovai Köztársaságban, ahol az EU 27 tagállamának vezetőihez csatlakoztak az uniót körülvevő országok állam- és kormányfői is. Ez volt a második csúcsértekezlet, az elsőt tavaly rendezték Prágában. A csúcstalálkozót Maia Sandu moldovai elnök nyitotta meg, aki elmondta, reményei szerint a mostani megbeszéléssel újabb lépést tesznek a kontinens békéje felé. Mint az MTI beszámolója szerint megállapította, a résztvevők egységesnek mutatkoztak Ukrajna támogatásában, és ezzel is bebizonyították, hogy az európai nemzetek egy családot alkotnak. A személyesen jelen lévő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is megerősítették, hogy mindaddig támogatják Ukrajnát az ellene Oroszország által indított háborúban, ameddig csak szükséges. 

A Transtelex vette észre, hogy Volodimir Zelenszkij, Emmanuel Macron vagy Klaus Iohannis román elnök megelégedett azzal, hogy kezet fog a házigazdaként mindenkit fogadó Maia Sanduval, ám Orbán Viktor magyar kormányfő megpróbált kezet csókolni a moldovai elnöknek. Sandu azonban egy határozott mozdulattal elhúzta a kezét, így Orbán nem járt sikerrel. A Twitteren is megtekinthető az ominózus pillanat: 

De egyéb furcsaság is történt a találkozón a Transtelex szerint: Giorgia Meloni olasz kormányfőt az albán miniszterelnök hátulról elkapta és nyakon csókolta. A felvételeken annyi látszik, hogy Meloni, miközben Edi Rama hátulról cibálja, egyik lábával a levegőben kapálózva igyekszik megtartani az egyensúlyát.