Orbán Viktor Brüsszelben: Legyen jogunk tengeren keresztül beszerezni az olajat!

Orbán Viktor Brüsszelben: Legyen jogunk tengeren keresztül beszerezni az olajat!

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencia keretében tárgyal Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével a május 30-31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként a Karmelita kolostorban 2022. május 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha Orbán Viktor szerint a „dolgok nem néznek ki jól”, a miniszterelnök mégsem teljesen elégedetlen a hatodik európai uniós szankcióscsomag utolsó szövegjavaslatával. Ez derült ki Brüsszelben, az újságíróknak adott nyilatkozatából.

A Hvg.hu tudósítása szerint a javaslatban az szerepel, hogy az embargó kiterjedne a tengeri szállításon érkező orosz olajra, a csővezetéken érkezőre azonban nem. – Ez Magyarországnak jó megoldás, nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra – jelentette ki a kormányfő a portál szerint. Elmondása szerint ami nekünk gondot okoz, hogy ha a csővezetéken érkező orosz olajjal történik valami – ahogy egyébként arról már beszéltek az ukránok és mások is –, jogunk legyen tengeren keresztül beszerezni azt. Erre szeretne garanciát, megfogalmazása szerint „ha ezt elérjük, akkor rendben vagyunk”.

Megkérdezték tőle, hogy a mentesség vajon nem okozna-e túlzott versenyelőnyt Magyarországnak, és adni kell-e érte valamit cserébe. Erre úgy felelt, hogy a szankciókból épphogy a nagy külföldi olajcégek gyűjtenek profitot, hiszen felment az olaj ára. Magyarország a kormányfő szerint semmilyen extraprofithoz nem juthat, mert azt kérik tőle, hogy olyan beruházásokat hajtson végre a Mol, ami nagyon sok pénzbe kerülne, a termék viszont drágább lesz. Vagyis azt kérik Brüsszelben, hogy költsünk rengeteg pénzt finomítóépítésre, aminek az lesz a vége, hogy drágább lesz a magyaroknak a benzin. – Ez őrültség, ez az atombomba. Ha valakinek kompenzációt kell adnia, az nem mi vagyunk, hanem az Európai Bizottság – mondta.

A magyar kormányfő azt is elárulta, hogy a vezetéken keresztül érkező gázra vonatkozó szabályokat később fogják megvitatni és elfogadni. Ez azonban nem elég.

Az Európai Unió csúcstalálkozója hétfőn délután kezdődik Brüsszelben, a tagállami vezetők itt szeretnének egyezségre jutni a már hetek óta terítéken lévő olajembargó kérdésében.