Orbán Viktor: Nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit

Orbán Viktor: Nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit

Orbán Viktor Katarban 2023. május 22-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai demokraták beleszólnak az emberek életébe, de „mi nem szeretjük ezt” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Dohában, a katari nemzetközi gazdasági fórumon az MTI beszámolója szerint.

A magyar kormányfő John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott beszélgetésében kérdésre válaszolva kifejtette: az Egyesült Államokban a demokratákat sokkal inkább ideológiai alapon vezetik, mint a republikánusokat. A demokraták rendszeresen igyekeznek meggyőzni az embereket saját elveikről, sőt néha rákényszeríteni akaratukat másokra. „Ezt én nem szeretem, nekünk megvan a saját kultúránk, a saját életformánk, ne tessék beleavatkozni, kérem!” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: „Ne neveljenek minket, ne mondják meg, mi a jó és mi a rossz!” Sem az amerikaiaknak, sem más nemzethez tartozóknak nem dolga az, hogy megmondják, hogyan éljenek a magyarok. Donald Trump volt republikánus elnök jól érti ezt – tette hozzá a magyar kormányfő.

A háború eszkalációja helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert az ukrajnai háborúban minden nap sok ember hal meg – mondta. A kormányfő rámutatott: Magyarország azért tekint a fősodratú európai nézőponttól eltérő szemszögből az ukrajnai konfliktusra, mert szomszédos a háborúban álló országgal, amelynek területén jelentős magyar kisebbség él, amelynek tagjai közül többen életüket vesztették az összecsapásokban.

A miniszterelnök a diplomácia kudarcának nevezte a háborút, amelynek sohasem szabadott volna megtörténnie. Orbán Viktor szerint a konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem, hogy mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni. A miniszterelnök szerint ezért először tűzszünetre van szükség, utána pedig el lehet kezdeni az új európai biztonsági rendszer megtárgyalását.

Elvi kérdés, hogy ha egy ország, mint Ukrajna, pénzügyi támogatást vár tőlünk, akkor tanúsítson tiszteletet, és ne tegye feketelistára a vállalatainkat – mondta Orbán Viktor. „Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet, és ne szankcionáljátok a vállalatainkat!” – hangsúlyozta arra a felvetésre válaszolva, hogy Ukrajnában az OTP felkerült a háború támogatóinak listájára.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.