Orbán Viktor: A kereszténység vállalása Európában be van tiltva

Orbán Viktor: A kereszténység vállalása Európában be van tiltva

Orbán Viktor és Ulisses Correia e Silva (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keresztény kultúra közös gondolkodási alap Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság között – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Zöld-foki Köztársaság fővárosában, Praiában tartott sajtótájékoztatóján, miután kétnapos látogatása során fogadta őt Ulisses Correia e Silva kormányfő, Olavo Correia miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Luís Filipe Tavares külügyekért és közösségekért felelős miniszter.

Orbán Viktor a távirati iroda összefoglalója szerint emlékeztetett rá, hogy a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével együtt vannak a kereszténydemokrata internacionáléban, annak mindketten alelnökei. A magyar miniszterelnök felidézte, amikor a Ulisses Correia e Silvával Budapesten találkozott, közösen rájöttek, hogy a keresztény kultúra, amelyben nevelkedtek, lehetővé teszi, hogy egymástól több ezer kilométerre is hasonlóan lássák a világot.

Orbán Viktor azt mondta: ritka a mai világban, hogy egy ország magát nyíltan kereszténynek vallja. „Európában ez be is van tiltva” – fogalmazott, majd hozzátette: identitáskérdésekről Európában nem lehet ilyen nyíltan beszélni, „más világ van”.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unióban az egyetlen, vagy két ország közül az egyik, amely támogatja a Zöld-foki Köztársaság vízummentességét, és hogy az afrikai országgal gazdasági és oktatási együttműködést kötöttek.

A gazdasági együttműködés keretében egy vegyesbizottságot alakítanak, a gazdasági megállapodás értelmében pedig 35 millió euróból létrehoztak egy kötött segélyhitelprogramot, amelyet a Zöld-foki Köztársaság mezőgazdaságának, vízgazdálkodásának fejlesztésére fordítanak.

Orbán elmondta azt is, hogy régi hagyománya van a Stipendium Hungaricum programnak, melynek keretében külföldi diákoknak ad a magyar állam ösztöndíjat, hogy Magyarországon tanulhassanak.

„Így próbálunk barátokat gyűjteni a világban” – tette hozzá, majd közölte, hogy a Zöld-foki Köztársasággal kötött megállapodás keretében tíz ösztöndíjas megy Magyarországra, illetve ezen felül szívesen fordítanak pénzt arra is, hogy a Kodály-módszert népszerűsítsék a Zöld-foki Köztársaságban.