Orbán Viktor durván megfenyegette az Európai Néppárt vezetőit, mielőtt kilépésre kényszerült

Orbán Viktor durván megfenyegette az Európai Néppárt vezetőit, mielőtt kilépésre kényszerült

Manfred Weber (Fotó: Reuters/Michael Dalder)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú elemzést tett közzé hétfőn a New York Times Orbán Viktor és az Európai Unió viszonyáról, és arról, hogy miként nézte végig az európai közösség, ahogy a magyar miniszterelnök egy illiberális államot épít fel a kontinens közepén. Az írásról a 444.hu közölt összefoglalót.

A cikk, amit a lap brüsszeli tudósítója, Steven Erlanger és Benjamin Novak jegyez, több mint egy tucat volt és jelenlegi uniós vezetővel készített interjú nyomán készült. Az írás végigveszi a viszony megromlásának legfontosabb állomásait a médiatörvény és az alkotmány kétharmados elfogadásától kezdve a migrációs krízisen át a Néppárton belüli konfliktusokig.

A magyar szemszögből legérdekesebb az utolsó bekezdések egyikében található. E szerint 2018 májusában, nem sokkal a Fidesz újabb kétharmados győzelme után, Orbán Brüsszelben asztalhoz ült Joseph Daul akkori pártelnökkel és későbbi utódjával, Manfred Weberrel (akit egyébként a cikkben is megszólaltat a lap).

A szerzők egy tisztviselőre hivatkoznak, akit azonnal értesítettek a találkozón elhangzottakról - az ő beszámolója szerint pedig Daulék figyelmeztették a magyar miniszterelnököt, hogy ha folytatja agresszív politikáját, veszélybe kerülhet a Fidesz néppárti tagsága.

Orbán a forrás szerint a friss kétharmaddal a háta mögött „úgy érezte magát, mint aki szteroidon van”, és kőkeményen visszavágott a néppárti vezetőknek: „Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak benneteket.”

Manfred Weber, aki csúcsjelöltnek készült, a 2019 tavaszi EP-választás előtt már nem akart frontot nyitni a Néppártban akkor már felfüggesztett Fidesszel, és ugyan az év végén már biztosnak látszott a szakítás, a koronavírus-válság kitörése miatt formálisan erre csak a 2021-es évben került sor.