Sorra búcsúznak a magyar politikusok a királynőtől

Sorra búcsúznak a magyar politikusok a királynőtől

2013. november 10-én Londonban készített kép II. Erzsébet brit királynőről, aki 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország államfője, miniszterelnöke, vezető politikusai és pártjai egymás után búcsúztak a csütörtökön elhunyt brit királynőtől. „II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem.”

Orbán Viktor is részvétét fejezte ki. „Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt!” – Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán búcsúzott az uralkodótól egy róla megosztott fotóval.

– A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk! – írta Novák Katalin. Az államfő mély megrendüléssel értesült II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak. – Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és Európa történelmének egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban. Emlékét szívünkben megőrizzük! – fogalmazott.

– II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem. Tartalommal, lélekkel, tartással töltötte meg a monarchia elavultnak tűnő intézményét – ezt már Karácsony Gergely írta ugyancsak a közösségi oldalán. A főpolgármester szerint uralkodása szolgálat volt, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség szolgálata. Életének közel száz, uralkodásának hetven éve alatt mindig értette a kort, amelyben élt, megtalálta a hangot megannyi generációval. Churchilltől a frissen beiktatott Liz Trussig tizenöt kormányfővel dolgozott együtt, a nép akaratát mindig tiszteletben tartva. – Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában. Isten nyugosztalja, Felség – búcsúzott a politikus.

Márki-Zay Péter angol nyelven fejezte ki részvétét. – Farewell Her Majesty the Queen! – azaz Isten veled Őfelsége, a királynő!

Gyurcsány Ferenc a mostanában tőle megszokott tőmondatos üzenetekkel búcsúzott. – II. Erzsébet brit királynő a történelmi pillanat korszakos uralkodója volt. Nagyon messziről, innen egy másiknak tűnő világból becsültem – írta, hozzátéve: „Ha alattvalója lennék, megsiratnám. És így is.” Azzal zárja, hogy, ahogy „ők mondják”, Isten óvja a Királynőt! Felesége, Dobrev Klára is kiemelte, hogy II. Erzsébet uralkodása alatt birodalomból ország lett. Nem engedett a gyűlöletnek és nem hagyta, hogy a dicső múlt feletti kesergés feleméssze a jövőt. Nélküle nem biztos, hogy sikerült volna.

A Jobbik közleményt adott ki, miszerint II. Erzsébet 70 éves uralkodása megmutatta, hogy a királyság mint intézmény miként lehet egyszerre tradíciókra építő, ugyanakkor megújulásra nyitott. A királynő életútja példája annak is, hogyan lehet női vezetőként évtizedeken át elszántsággal, elkötelezettséggel és alázattal irányítani nemzetközösséget és nemzetet. Az LMP pedig a királynő 2020-as szavait idézte fel: „Az évforduló alkalmából örömömre szolgál, hogy megújíthatom önöknek azt a fogadalmat, amelyet még 1947-ben tettem, hogy életemet mindig az önök szolgálatának fogom szentelni”. A Momentum a közösségi oldalán egy fekete szív és a brit zászló kíséretében írta ki, hogy Isten nyugosztalja a Királynőt, míg az MSZP ugyancsak egy brit zászló mellett üzente, hogy II. Erzsébet brit királynő halálával történelmünk egyik meghatározó személyisége távozott a mai napon. A Párbeszéd arról írt, hogy II. Erzsébet egy, a modern kori történelem során folyamatosan átalakuló, évszázados intézmény képviselője volt, aki hivatalát mindig visszafogottan és méltósággal viselte. Többek között ezért örvendett rendkívüli népszerűségnek saját hazájában és világszerte. Személyében a velünk élő történelem egy fontos alakja távozott.

A Buckingham-palota csütörtök kora este jelentette be, hogy 96 éves korában elhunyt a brit uralkodó. II. Erzsébetnél senki sem ült hosszabb ideig a trónon az elmúlt ezer évben a brit szigeteken. Trónon fia, Károly walesi herceg követi.

A brit uralkodó elhunytát követő eseményeket itt tudják követni.