„Orbán Viktor fontos szövetségesünk volt, de Putyin-párti hozzáállása miatt befagyasztottuk a kapcsolatokat”

„Orbán Viktor fontos szövetségesünk volt, de Putyin-párti hozzáállása miatt befagyasztottuk a kapcsolatokat”

Orbán Viktor Jaroslaw Kaczynski és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel Varsóban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetek óta egy sor jele volt annak, hogy elhidegült a magyar kormánypárt és a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) viszonya. Ez a kapcsolat a jelek szerint helyrehozhatatlan károkat szenvedett – írta a Gazeta Wyborcza cikkét szemlézve a Népszava.

Orbán Viktor fontos szövetségesünk volt, de Putyin-párti hozzáállása miatt befagyasztottuk a kapcsolatokat Budapesttel. Az utolsó közös találkozónkra Londonban került sor, a visegrádi csoport és az Egyesült Királyság közötti tárgyalások alkalmával, március 8-án – mondta el a Gazeta Wyborczának egy lengyel kormányzati forrása. Véleményünk szerint Orbán Viktor nem csak a magyar választásra játszik. Moszkvával szembeni hozzáállása akkor sem változik, ha megnyeri a voksolást. Ezért nem térünk vissza a Budapesttel való szövetséghez – tette hozzá a forrás.

A magyar kormány ráadásul vasárnap diplomáciai pofont adott a lengyel kormánypártoknak, bejelentette ugyanis, hogy az ultrakonzervatív lengyel szervezet, az Ordo Iuris választási megfigyelőket küld a magyar választásokra. A misszió az EBESZ ellensúlyozására szolgál, amelyet a magyar kormány elfogultsággal vádol. Az EBESZ elnöki tisztét idén Lengyelország tölti be, és mint a Gazeta Wyborcza írja, az Orbán-kormány médiája még azt is sugallni kezdte, hogy a PiS az ellenség. – Enyhén szólva, mindezt nagyon rosszul viseltük. Nem tartom kizártnak, hogy Budapestet a többi visegrádi ország elszigeteli. Nos, össze kell szorítanunk a fogunkat, és várnunk kell, amíg Pozsony július 1-jén átveszi Budapesttől a V4-csoport elnökségét – hangsúlyozza lengyel lap forrása. 

Kedd reggel írtuk meg, hogy inkább lemondta Magyarország a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt. A Dziennik szerint a lengyel védelmi miniszter a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén is megerősítette, hogy nem jön Budapestre. A Gazeta Wyborcza kormányzati forrásai a lépést azzal magyarázták, hogy Orbán Viktor a választások miatt nem akart kihátrálni Putyin mögül.

Andrzej Duda lengyel államfő a TVN24 csatornának adott interjújában arról beszélt, „nehezen értem Orbán Viktor hozzáállását az ukrajnai háborúhoz, ahol emberek ezrei halnak meg”, és ez a politikai sokba fog kerülni Magyarországnak. Pénteken Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, Orbán régi szövetségese is bírálta a magyar kormány háborúval kapcsolatos viselkedését. A Reuters szerint, amikor pénteken arról kérdezték a lengyel közrádióban, hogy mit gondol Orbán Viktor Oroszországot illető óvatoskodó magatartásáról, így válaszolt: „Ha azt kérdezi, hogy boldog vagyok-e tőle, akkor nem, de megvárom a választást, meglátjuk a választás után.”

Az elmúlt hetekben több minden is arra utalt, hogy a korábban nagyon szoros szövetség megbomlott, amely a magyar és a lengyel kormány között eddig fennált. A magyar lengyel barátság napja kapcsán tervezett lengyelországi eseményeket és Áder János köztársasági elnök meghívását is lemondták (hivatalosan a háborúra hivatkozva).