Orbán Viktor is felszólal a néppárti vitában

Orbán Viktor is felszólal a néppárti vitában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Stef Blok holland külügyminiszter az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának brüsszeli ülésén 2019. március 18-án (Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb, sokadik frontot is megnyit Magyarország az Európai Unióval folytatott küzdelmében, a helyzet azonban annyiban nem új, hogy ez a küzdelem is a migrációval kapcsolatos. Erről Szijjártó Péter beszélt hétfőn Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek soron következő tanácskozása után.

A napirenden számos téma szerepelt, de egy sem kapcsolódott a migrációhoz. A magyar külügyminiszter mégis elsősorban erről beszélt magyar újságíróknak. Szijjártó Péter egy 10 oldalas dokumentumot lobogtatva állította, hogy ez a bizonyíték arra, hogy „Brüsszel” titkos terveket készít a migránsok kötelező befogadására. A szóban forgó anyag az Európai Bizottság jogi szakszolgálatának a véleménye, amely arra vonatkozik, hogy tartalmaz-e kötelező elemeket az ENSZ globális migrációs csomagja, amelyet Magyarország egyébként nem írt alá. Szijjártó Péter több mondatot is felolvasott a véleményből, amely szerint a migrációs paktum jogi hatással van az EU döntéseire, és a tagállamoknak részt kell venni a rendelkezések végrehajtásában. Nevesítve szerepel például, hogy az EU fejlesztési politikájára is jogi hatással van az ENSZ-dokumentum, s ez Szijjártó szerint azt is jelenti, hogy a magyar adófizetők pénzét is a migráció menedzselésére használnák.

Bármennyire is leleplezőnek szánta Szijjártó Péter a dokumentum bemutatását, a téma nem új Brüsszelben. Múlt héten ugyanis már az Európai Bizottság is ismertette az álláspontját, egy pillanatig sem tagadva, hogy a vélemény létezik. A Bizottság szóvivője, Margaritisz Szkínász azt mondta, hogy a brüsszeli testület határozott álláspontja továbbra is az, hogy az ENSZ globális migrációs paktuma nem jelent kötelezettséget sem az EU-ra, sem a tagállamokra. Különösen nem jelent, nem jelenthet kötelezettséget azon országoknak – mint például Magyarország –, amelyek alá sem írták a megegyezést. Ezzel együtt most a külügyminiszter azt mondta: „Új csata kezdődik a titkos brüsszeli bevándorláspárti tervekkel szemben”.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy mire számít az Európai Néppártban szerdára várható szavazáson, ahol a Fidesz további tagsága lehet a tét. A külügyminiszter azt mondta, hogy a Fidesz továbbra is a Néppárton belül képzeli el a jövőjét, ebben a körben szeretnének a pártcsalád és az EU jövőjéről is vitázni – ameddig erre lehetőségük van.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Fidesz tagsága a Néppárt politikai választmányának napirendjén szerepel, és a vitában felszólal Orbán Viktor is. Kérdés, hogy pontosan miről fognak majd szavazni a küldöttek, értesüléseink szerint a Néppárt vezetése egy kompromisszumos javaslattal készül, amelynek értelmében a Fidesz maradhatna tag, de egy bizottság ellenőrizné, hogy betartja-e a magyar kormány a jogállamisági kritériumokat. Közben két tagpárt (egy finn és egy svéd) vezetője nyílt levélben jelezte, hogy a Fideszt ki kell zárni, mert „túl messzire mentek”. Azt írják, hogy a magyar kormánypárt szembemegy a Néppárt és az EU értékeivel, ezért az ajtó ugyan Magyarország előtt nyitva áll a Néppártban, de a Fidesz előtt be kell zárni.