Orbán Viktor lerótta kegyeletét Gorbacsov ravatalánál

Orbán Viktor lerótta kegyeletét Gorbacsov ravatalánál

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál Moszkvában 2022. szeptember 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda//Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor lerótta kegyeletét Mihail Gorbacsov ravatalánál Moszkvában – erről az állami hírügynökség adott ki fotót. Szombaton reggel derült ki – ugyancsak az MTI közölte Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök tájékoztatása alapján –, hogy a magyar kormányfő Moszkvába utazott. A magyar delegáció tagja Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész, Orbán Balázs politikai igazgató és Kónya Imre ügyvéd, politikus is.

A kormányfő a közösségi oldalán is búcsúzott: „Sok minden kellett ahhoz, hogy Közép-Európa békésen, ember- és vérveszteség nélkül szabaduljon meg a kommunizmustól. Ezek közül az egyik Mihail Gorbacsov személye volt. Isten nyugosztalja!”.

Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy Vlagyimir Putyin nem lesz ott Gorbacsov szombati búcsúztatásán és azóta az is kiderült, hogy nem fog találkozni a magyar miniszterelnökkel sem. A 444.hu cikke szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a RIA Novoszti hírügynökségnek azt mondta, hogy Orbán Viktor csak Mihail Gorbacsov temetésén vesz részt Moszkvában, nem merült fel semmilyen találkozó igénye.

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke augusztus 30-án, hosszú és súlyos betegség után, 91 éves korában hunyt el. A volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra, előtte a nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában zajlik.