Orbán Viktor: Meg kell várni az uniós választást

Orbán Viktor: Meg kell várni az uniós választást

Pozsony, 2019. február 7. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok és Németország csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón Pozsonyban 2019. február 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti választást, az európai polgárok döntését - az MTI beszámolója szerint többek között erről beszélt Orbán Viktor, miután a visegrádi országok  (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak Pozsonyban. A magyar miniszterelnök szerint a tavaszi voksolás után is folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet ezúttal is "a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel" jellemzett.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy "nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt". Ha demokratikus EU-t akarunk - és mint mondta, ők azt akarnak -, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el. A kormányfő szerint "lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről - liberális, illiberális vagy éppen keresztény" -, de az biztos, hogy "a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni". – Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk - fogalmazott, hozzátéve, hogy “mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk".

Orbán Viktor úgy értékelte, hogy pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert "a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit". Márpedig itt "méretes" történelmi siker van, hiszen 30 évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették - mutatott rá.    

A miniszterelnök arról is beszélt, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig az európai gazdaság növekedési motorja - vélekedett. Abban egyetértenek, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt akarnak dolgozni a jövőben.

Újságírói kérdésre beszélt az uniós támogatásokról is, kifejtve, hogy a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért "semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni". Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat - tette hozzá. Azt is megerősítette hivatalosan, hogy hétfőn találkozik a Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, akivel "katonai és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek a napirenden".

A szlovák miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a migráció megfékezésére közös programot készítenek elő a visegrádi országok Németországgal együttműködve Marokkóban. Peter Pellegrini tájékoztatása szerint a migráció külső okainak felszámolásán alapuló program több évre szól, annak részleteit, illetve a tervezett források mértékét néhány héten belül nyilvánosságra hozzák.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.