Orbán Viktor mégsem utazik Boszniába

Orbán Viktor mégsem utazik Boszniába

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mégsem utazik Boszniába Orbán Viktor –- adta hírül az Euronews. A magyar miniszterelnök a koronavírus járványra hivatkozva napolta el a január 25-ére időzített látogatást.

A hírügynökség azonban arra emlékeztet, hogy Orbán Viktor jelenleg nem örvend túl nagy népszerűségnek a balkáni országban. A tervezett utat beárnyékolta a magyar miniszterelnök nemrégi kijelentése, miszerint kérdéseket vet fel, hogyan lehet megoldani egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él.

Emellett a Republika Srpska vezetőjének, a Milorad Dodiknak nyújtott 100 millió eurós magyar támogatás; a talán Budapesten megfogalmazott nem hivatalos terv Bosznia-Hercegovina felosztásáról; a magyar uniós bővítési biztos állítólagos szerepe a szerbek elszakadási törekvéseiben; nem utolsósorban pedig a magyar külügyminiszter belengetett vétója bármilyen olyan uniós szankcióra, amely a szerbeket sújtaná, heves reagálásokat váltott ki a Bosznia-Hercegovina többségi lakosságát képviselő politikusok körében.

Mint arról lapunk is beszámolt, arra, hogy milyen realitása van a következő belátható időszakban az unió bővítésének, Orbán Viktor a következőket mondta: „Nem állnak jól a csillagok, de sose álltak jól (…) Mindent megteszek annak érdekében, hogy meggyőzzem Európa nagy vezetőit arról, hogy ugyan a Balkán lehet, hogy tőlük messzebb van, mint Magyarországtól, de az ő biztonságuk szempontjából is kulcskérdés, hogy hogyan oldjuk meg egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él.” 

A témában Marton Kati, a balkáni háborút lezáró daytoni békemegállapodást tető alá hozó Richard Holbrooke özvegye is nyilatkozott: „Azt gondolom, elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor az Európai Uniónak is fel kell ébrednie, de azonnal lépnie kell a Biden-adminisztrációnak is. Bosznia-Hercegovina léte ma nagyobb veszélyben van, mint 1995 novembere óta bármikor. Az a nyelvezet, amelyet Milorad Dodik, az ország kollektív államelnökségének szerb tagja használ, az a háború nyelve. Az a retorika, amit annak idején Milosevic használt: rasszista, muszlimellenes, uszító. Sajnálom, hogy ehhez támogatást kap Belgrádtól, de még egy EU-tagország vezetőjétől is. Ne gondolja, hogy Orbán magától találta ezt ki – ez az egész Putyin utasítására történik. Az egésznek a célja a zavarkeltés és a minél nagyobb káosz.”

A Marton Katival készített teljes interjú a Magyar Hang pénteken utcára került számában olvasható.