A román sajtó szerint Orbán Viktor „rasszista” kijelentéseket tett

A román sajtó szerint Orbán Viktor „rasszista” kijelentéseket tett

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Orbán Viktor rasszista kijelentéseket tett Tusványoson” – ezzel a szalagcímmel számolt be a Digi 24 román hírtelevízió Orbán Viktor magyar kormányfő tusványosi előadásáról, amelyben a miniszterelnök azt kijelentést tette, hogy „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak”.

– Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnöke, Orbán Viktor az európai és nem európai fajok „keveredését” támadta egy beszédében, amely azonnal felháborodást váltott ki az ellenzéki pártok és európai politikusok körében – írta a The Guardian, amelynek a tudósítását átvette a Digi 24 román hírtelevízió is, ahol azzal a szalagcímmel futott, hogy „Orbán Viktor rasszista kijelentéseket tett Tusványoson” – írja a Transtelex, a Telex erdélyi partneroldala.

„Mi (a magyarok) nem vagyunk kevert faj... és nem is akarunk kevert fajjá válni” – mondta Orbán szombaton. Hozzátette, hogy azok az országok, ahol európaiak és nem európaiak keverednek, „már nem nemzetek”. Orbán már évek óta hangoztat hasonlókat, de ezek a megjegyzések egyértelműen szélsőséges kifejezésekkel voltak megfogalmazva – tudósítja a román nézőket a Digi 24, és arról is informál, hogy Orbán Viktor 2014-ben itt mondta el először, hogy „illiberális demokráciát” akar építeni Magyarországon.

A Transtelex összefoglalójából kiderül, hogy román politikai pártok és különböző politikai szereplők is tiltakoztak a tusványosi beszédben elhangzottak ellen. A szociáldemokraták és liberálisok mellett Alin Mituță román EP-képviselő is dühösen reagált Orbán megjegyzéseire. „Faji vagy etnikai „tisztaságról„ beszélni, különösen egy olyan vegyes régióban, mint Közép- és Kelet-Európa, nemcsak téveszme, hanem veszélyes dolog is. Akárcsak Orbán maga” – írta a képviselő a Twitteren:

A magyar kormányfő szavain felháborodott Románia külügyminisztere is, aki szerint elfogadhatatlan volt a „fajokról” szóló fejtegetés.

 

Korábban megírtuk, hogy a fenti idézet kimaradt Orbán Viktor előadásának angol nyelvű összefoglalójából, amelyet az angol nyelvű kormányzati portálon, az Abouthungary.hu-n tettek közzé, és amelyet Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetőjeként körlevelet kiküldött az Európai Parlament összes képviselőjének és asszisztenseiknek.