Óriási botránnyal indult az amerikai előválasztás

Óriási botránnyal indult az amerikai előválasztás

A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen az Iowa állambeli Cedar Rapids városban 2020. február 2-án. Az elnökválasztást november 3-án tartják (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem sikerült összeszámolni, hogy a demokrata elnökjelöltségre pályázó politikusok hány szavazatot szereztek az iowai előválasztáson. Mindegyikük győztesnek hirdette magát, aztán tovább mentek, hogy New Hempshire-ben folytassák a kampányt. A republikánus Donald Trump hatalmas, 97 százalékos többséggel húzta be az iowai körzetet, majd a twitteren kiosztotta ellenfeleit.

Közel fél napos bizonytalanság után kedd estig sem sikerült az iowai Demokrata Pártközpontnak összesítenie az előválasztás eredményét. A szavazatok elektronikus összegzését azután függesztették fel, és álltak át a hagyományos összesítésre, hogy a pártközpontban a gépi számlálás során diszkrepenciákra lettek figyelmesek.

A demokrata párt helyi szervezete egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a késlekedés okáról. Az egyik verzió szerint a választási körzetekben az eredmények továbbítására használt mobiltelefonos alkalmazások nem működtek megfelelően. Keddre virradóra viszont még azt mondták, hogy kézzel számolnak át minden egyes voksot, és ez lassítja a folyamatot. Közölték azt is, hogy nem érte támadás a számítógépes rendszert, és nem volt baj a telefonos alkalmazásokkal sem, csak túl sokan vettek részt a jelölőgyűléseken (kaukusz).

A demokraták elnökjelöltségére pályázó politikusok jó része már New Hampshire államban kampányol, ahol február 11-én lesznek az előválasztások.

Az iowai szavazás lezártakor több demokrata jelölt is bizakodó volt. Ahogyan David Axelrod, Barack Obama volt elnök egykori tanácsadója nyilatkozta: „mindenki győztesnek érezte magát”.

Demokráciaimport Amerikából - Avagy hogyan alakult ki az előválasztás rendszere? | Magyar Hang

Hétfőn este, még Iowában, Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere azt mondta: sikerült az áttörése Iowában, az emberek megértették az ő üzenetét. Bernie Sanders vermonti szenátor bejelentette: kampánycsapata saját számításai szerint egyértelmű, hogy Iowában ő nyerte a kaukuszokat. Sanders adatai szerint a második helyen Buttigieg végzett, a harmadik pedig Elizabeth Warrren massachusettsi szenátor lett. Joe Biden volt alelnök – aki az egyes körzetekből érkezezett részeredmények szerint lemaradt vetélytársai mögött – úgy fogalmazott: „megtettem, amit megígértem”.

Noha az Iowában megszerezhető delegáltak nem teszik ki a végső szám 1%-át (41 delegált a későbbi 4765-ből), mégis, mivel az iowai kaukusz hatalmas médiafigyelmet kap, így jelenős momentumot tud adni a győztesnek. Az elmúlt időszakban az esetek nagyobbik felében győzött az előválasztási idényben saját pártján belül az iowai győztes. Donald Trumpnak is ez adta meg a kezdőlökést 2016-ban, ahogy Barack Obamának is 2008-ban. A demokrata pártiak esetében 2000 óta minden alkalommal, aki megnyerte az iowai kaukuszt, az a jelölt lett végül a párt hivatalos elnökjelöltje is.

A CNN hírtelevízió elemzője kétségeit fejezte ki az iowai eredmények megbízhatóságát illetően. A The New York Times című lap a választók csalódottságáról írt.

Donald Trump – aki az iowai jelölőgyűléseket 97,1 százalékos támogatottsággal nyerte meg – a Twitteren „hamisítatlan katasztrófának” minősítette a demokraták jelölőgyűléseit. Az elnök így fogalmazott: „Semmi nem működik, pontosan úgy, ahogyan az országot irányították.”

Hogy problémák vannak a demokratáknál, jelzi az is, hogy John Kerry egykori elnökjelölt, majd Obama második külügyminisztere állítólag arról beszélt, hogy a jelenlegi demokrata felhozatal olyan gyenge, hogy még a végén neki is be kell állnia csatasorba.

Hillary Clinton pedig, miután nyilvánosan leszólta Sanders és főleg követőit, a hírek szerint azon filozofál, hogy alelnökként segítené győzelemre az egyik jelölt kampányát (Joe Biden vagy Michael Bloomberg jöhet szóba Clinton esetében).

Az biztos, hogy még semmi sincs lefutva, és egyre nagyobb lesz csak a káosz a demokraták oldalán, ami viszont Trump újraválasztási esélyeit növeli.