Óriási meglepetés a bulgáriai választásokon

Óriási meglepetés a bulgáriai választásokon

Szavazó a bolgár parlamenti és elnökválasztáson Szófiában 2021. november 14-én (Fotó: MTI/AP/Valentina Petrova)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepő eredmény született a vasárnapi bulgáriai választáson: a Gallup intézet adatai szerint az alig néhány hónapja alakult Folytatjuk a Változásokat nevű centrista párt a szavazatok 25,8 százalékát szerezte meg, ami messze magasabb, mint amit korábban a közvélemény-kutatók jeleztek. A felmérések szerint ugyanis a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) állt a legjobban a választások előtt, azonban Bojko Boriszov pártjának most csalódnia kellett, mert a második helyre szorult.

A legfrissebb adatok szerint A Bolgár Szocialista Párt a szavazatok 14,4, a török kisebbségi párt pedig a 10,2 százalékát zsebelhette be, amire persze előre lehetett számítani. Arra viszont már nem, hogy a Szlavi Trifonov-féle Van ilyen Nép (ITN) nevű populista pártnak a szavazatok 8,1 százalékával kell beérnie. Emlékeztetőül: a júliusi előre hozott választáson Trifonov pártja szerezte a legtöbb szavazatot, azonban a népszerű televíziós műsorvezető senkivel nem akart koalícióra lépni, bízva abban, hogy pártja tovább erősödhet.


Ami viszont a győztest illeti, a PP a korrupcióellenes tüntetések hullámain alakult előbb mozgalommá, majd párttá, melynek élén az a Kiril Petkov és Aszen Vaszilev áll, akik miniszterként vállaltak szerepet Sztefan Janev független szakértőkből álló ügyvivő kormányában. A Janev-kormány elsősorban annak köszönhette népszerűségét, hogy nekiállt felgöngyölíteni a Boriszov-kormány korrupciós ügyleteit.