Óriási robbanás rázta meg Bejrútot: legalább 78 halott – videókkal

Óriási robbanás rázta meg Bejrútot: legalább 78 halott – videókkal

Tűzoltók küzdenek a lángokkal, miután hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot 2020. augusztus 4-én. (Fotó: Reuters/Mohamed Azakir)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mit tudunk eddig?

  • Kedd délután két hatalmas detonáció rázta meg Bejrút kikötőjét, a libanoni miniszterelnök 2750 tonna, hat éve lefoglalt ammónium-nitrát berobbanásáról beszélt, a felelősök megbüntetését ígérte.
  • Az áldozatok száma folyamatosan emelkedik, a tudósítások 3700 sérültről számolnak be.
  • A Budapesttől mindössze 3 órányi repülőútra lévő Bejrútban számos magyar is él, két független forrás is azt mondta a Magyar Hangnak, hogy tudnak olyan honfitársunkról, aki megsebesült.

Mit nem tudunk?

  • Mi okozta a vegyi anyag robbanását, hogy maradhatott ennyi lefoglalt áru éveken át egy főváros központjában – már amennyiben beigazolódnak a kormányfő szavai, s valóban ez okozta a tragédiát.
  • Mennyien lehetnek még romok alatt?
Atomrobbanáshoz hasonlítják a 2020. augusztus 4-i bejrúti detonációt Fotó: Reuters/Mohamed Azakir

Két egymástól független bejrúti forrásunk is úgy tudja, hogy van magyar sérültje a kedd délutáni robbanásnak. Ezt az információt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg a Magyar Hangnak diplomáciai források, megkerestük a Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A szemtanúk szerint valóságos apokalipszis következett be, libanoni főváros kikötője lényegében megsemmisült – tudósít a CNN. A hírtelevízió a libanoni nemzeti hírügynökség értesülései alapján arról ír, hogy a kikötőtől nem messze kigyulladt egy raktár, aminek oka egyelőre nem tisztázott. A robbanások erejére jellemző, hogy a szeizmológiai intézetek szerint 3,3-es erősségű földrengéssel ért fel a területet ért rázkódás. A kórházak megteltek, Bejrútban már nem tudnak több sérültet fogadni.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) bejelentette, hogy a kikötői robbanásban az egyik hadihajójuk is megsérült, és néhány békefenntartó is megsebesült. Úgy tudjuk, a missziónál magyar katonák is szolgálnak, de róluk egyelőre nincs hír.

A CNN késő esti híre arról szólt, hogy egy ausztrál áldozata biztosan van a tragédiának, magyar idő szerint éjjel egy óra körül 78 áldozatról lehetett tudni, az adat forrása a libanoni egészségügyi minisztérium. Rengetegen keresik szeretteiket, az éjszakai mentést nehezíti az áramszünet – mondta Hamad Hassan miniszter.

A késő délutáni képeken kikötő fölött hatalmas, vöröses sárgás füstfelhő lebeg, amelyet több kilométerről is látni, és már Damaszkuszt is elérte. A füst színe alapján többen most a vegyi anyagok miatt aggódnak. A nemzeti hírügynökség arról számolt be, hogy elkezdték evakuálni a lakosokat a kikötő környékéről. A libanoni miniszterelnök 2750 tonna, hat éve lefoglalt ammónium-nitrátról beszélt.

Akkora erejű volt a robbanás, hogy a környéken autók álltak fejre, az epicentrumtól tíz kilométerre is károsodtak a lakóházak. Több tucat ember vesztette életét, és több ezren sérültek meg, az Al-Dzsazíra több mint 3700 sebesültről tud. A keresztény milicista Kataeb Párt főtitkára is a halottak között lehet.

Számos épület, köztük a korábbi miniszterelnök, Szaad Haríri főhadiszállása, illetve a CNN bejrúti irodája is megsérült. A bejrúti főpolgármester szerint az oltásban részt vevő tűzoltók közül is legalább tízen eltűntek, a kórházak már megteltek sebesültekkel. A helyi média jelentése alapján még sokan lehetnek a romok alatt.

https://www.facebook.com/100009902686446/videos/1238973849776026/?t=18

A BBC jelentése szerint a 240 kilométerre lévő Cipruson is észlelték a robbanást, egy nicosiai lakos arról számolt be, hogy rázkódott a háza. Emilia Papadopulosz újságíró Limassolban azt hitte, hogy földrengés rázta meg a környéket.

Ahogy a videókból is látszik, és az egyik bejrúti szemtanú – aki néhány kilométerrel távolabb volt – is megerősítette a CNN-nek, valóban olyan érzése volt, mintha földrengést élne át, a lakás megrázkódott és kitörtek az ablaküvegek.

A városban mindenhol érezni lehetett a robbanást, káosz uralkodik az utcákon – olvasható az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió tudósításában. Két robbanást is lehetett hallani, a Twittert elárasztották a felvételek, amelyeken látni, hogyan következett be a detonáció.

A robbanás ideje sokakban keltett gyanakvást már az első pillanatokban, ugyanis a BBC beszámolt arról, hogy pénteken ítéletet hirdetnek az egykori miniszterelnök, Rafik Haríri (Szaad Haríri apja) meggyilkolása ügyében. Vele egy teherautóba rejtett pokolgép végzett 2005. február 14-én, a merényletben rajta kívül húsz ember vesztette életét. Az ügyben a Szíriával és Iránnal szoros kapcsolatot ápoló Hezbollah négy feltételezett támogatója ellen indult eljárás távollétükben, a síita szervezet azonban következetesen tagadta, hogy bármilyen szerepe lett volna a merényletben. A támadás ötödik feltételezett résztvevőjét, Mustafa Amine Badreddine katonai parancsnokot 2016-ban Szíriában megölték.

A Reutersnek a libanoni–izraeli határfeszültség miatt nyilatkozó Gabi Askenazi izraeli külügyminiszter arról beszélt, Izraelnek semmi köze az incidenshez, szerinte a robbanást véletlenszerűen keletkezett tűz okozta. A libanoni hatóságok is inkább balesetre gyanakszanak, mintsem terrortámadásra.

Rosszabbkor nem is jöhetett volna a katasztrófa, Libanon ugyanis gazdasági összeomlás szélén áll, rendszeresek a kormány elleni demonstrációk. Néhány órával a robbanás előtt is tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel az energiaügyi minisztérium előtt. A miniszterelnök mindenesetre már bejelentette, hogy katasztrófa történt, ezért nemzeti gyásznappá nyilvánítja a szerdát.