Örményország: A korábban lemondott miniszterelnök győzelmet hirdetett, ellenfele csalást kiált

Örményország: A korábban lemondott miniszterelnök győzelmet hirdetett, ellenfele csalást kiált

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök voksol egy jereváni szavazóhelyiségben 2021. június 20-án, az előrehozott parlamenti választások napján. MTI/EPA/Narek Alekszanjan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nikol Pasinján ügyvezető miniszterelnök az előző napi örményországi választások győztesének hirdette pártját hétfő hajnalban. Az MTI által idézett AFP hírügynökség szerint a szavazatok 62 százalékos feldolgozottsága alapján pártja, a Polgári Szerződés 57,1 százalékot szerzett.

Pasinján fő riválisa, Robert Kocsarján volt államfő azonban az állítólagos csalások miatt nem ismerte el az előzetes eredményeket. Ezek alapján a Kocsarján vezette szövetség, az Armenia 19,3 százalékot ért el. Kocsarján már a szavazatszámlálás során tiltakozását fejezte ki az „előre eltervezett csalások” miatt, gyanúsnak mondott esetek alapos kivizsgálását követelve.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint 319 bejelentés érkezett szabálytalanságokról. Miután a választási kampány tovább fokozta a megosztottságot az országban a tavaly őszi hegyi-karabahi konfliktust követő, egyébként is rendkívül feszült időszakban, akár komoly tüntetéshullám is indulhat a választási eredmények nyomán.

A voksolást is azért kellett kiírni, mert súlyos belpolitikai válsághoz vezetett, hogy a szomszédos Azerbajdzsán tavaly ősszel nagy területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban. A hat héten át tartó harcokban 6500-an haltak meg, és Örményországban tömegtüntetéseken követelték a kormány lemondását, azt skandálva, hogy a kormány elárulta az örmény nemzeti ügyet, írja a Telex. Nikol Pasinján miniszterelnök végül, a feszültséget enyhítendő, lemondott, és új választásokat írtak ki.

Az utóbbi napokban a közvélemény-kutatások fej-fej mellé mérték a két nagyobb blokkot, a Gallup intézet pénteki felmérése azt mutatta, hogy Kocsarján szövetségére a lakosság 28,7 százaléka szavazna, Pasinján pártjára pedig 25,2 százalék.

Az előre hozott választásokon nagyjából 2,6 millió szavazó adhatta le voksát több mint kétezer szavazóhelyiségben.