Orosz bábállamot hozott volna létre Putyin Nyugat-Ukrajnában

Orosz bábállamot hozott volna létre Putyin Nyugat-Ukrajnában

Kárpátaljai magyarok a beregszászi magyar konzulátus előtt (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) meghiúsította a Kreml arra irányuló tervét, hogy létrehozza az úgynevezett „Ukrán Szövetségi Köztársaságot”, amelynek öt nyugat-ukrajnai megye, közte Kárpátalja is tagja lett volna – adta hírül a Kárpáthír.com szombaton az SZBU Ivano Frankivszk-i főosztályának sajtószolgálatára hivatkozva.

A titkosszolgálati közlés szerint Oroszország a következő régiókból hozta volna létre a szövetségi köztársaságot: Ivano-Frankivszk, Lemberg, Kárpátalja, Ternopil és Csernyivci megyék. „A köztársaságok létrehozása azt a logikát követte volna, hogy destabilizálják a helyzetet az ukrán hadsereg hátországában. Azokról a megyékről van szó, amelyeket az orosz hadsereg nem tud majd elfoglalni” – közölte az SZBU.

Az SZBU őrizetbe vette a hálózat szervezőjét és kulcsszereplőit Ivano-Frankivszk megyében. Az összeesküvőket több mint 500 árulót kellett volna beszervezniük Ukrajna középső és nyugati régióiban. A orosz megszállók elképzelése szerint egy álköztársaság létrehozása megfosztaná az ukrán fegyveres erőket a támogatástól és a hátországi utánpótlástól.

A szeparatisták azt tervezték, hogy lejáratják és megfosztják a társadalom támogatásától a biztonsági szerveket, bizalmatlanságot keltenek a rendvédelmi szervekkel szemben. Ezt követően a fegyveres szeparatistáknak likvidálniuk kellett volna biztonsági szervek és a hatóságok kulcsfontosságú vezetőit. Utána a tervek szerint először a megyék adminisztratív épületeit foglalták volna el donyecki mintára, és „népköztársaságokat” kikiáltottak volna ki, majd egyesítették volna őket egy új orosz bábállamban.

Az SZBU az államcsíny szervezőjénél megtalálta a kész kiáltványokat az ukrán hadsereghez, a biztonsági erőkhöz és a polgári lakossághoz intézett felhívással. Ezenkívül megtalálták a külföldi államokhoz intézendő felhívást, amely az új „enklávé” elismerésére szólította volna őket.

 

Címkék: Oroszország, Ukrajna